Skip to content

Slog ihjäl angripare med slägghammare - frias från alla brottsmisstankar i hovrätten

Foto: Polisen

Mannen slog ihjäl sin angripare med en slägghammare och åtalades för mord. Nu frias han helt av en oenig hovrätt. 

Göta hovrätt fastställer den friande domen för en 37-årig man som åtalats för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, efter att en annan man i mars 2018 omkommit på 37-åringens fastighet i Möckhult utanför Oskarshamn.

"Attackerades med kniv"
37-åringen har uppgett att den andre mannen har attackerat honom med kniv och att han då försvarat sig med en slägghammare och "slagits för sitt liv".

Åklagaren har hänvisat till vissa halsskador som upptäckts vid obduktionen och till att 37-åringen inte på ett trovärdigt sätt har kunnat förklara dessa.

Kalmar tingsrätt ansåg inte heller att 37-åringen var trovärdig i sitt påstående att skadorna uppkommit när han efter angreppet tappat balansen och råkat trampa på den andre mannens hals.

Uppsåt inte visat
Detta innebar dock inte i sig att det var bevisat att det är 37-åringen som med uppsåt har tillfogat den andre mannen hans halsskador. Åklagaren ansågs heller inte ha motbevisat den tilltalades invändning om nödvärn och enligt tingsrätten kunde 37-åringen inte fällas för det första hammarslag som han har utdelat för att freda sig mot knivangreppet.

Efter slaget har dock angriparen, synbart påverkad av slaget, fallit ned på knä. Även om 37-åringen vid detta tillfälle fortfarande var utsatt för ett angrepp "måste det i en situation när angriparen varit klart försvagad av ett första slag i huvudet ha varit uppenbart oförsvarligt att utdela ytterligare slag med en slägghammare med risk att träffa en så sårbar kroppsdel som huvudet", skrev tingsrätten.

Svårt att besinna sig
Händelseförloppet har dock varit så snabbt att det fick accepteras att 37-åringen haft svårt att besinna sig och även de efterföljande slagen skulle därför vara straffria inom ramen för "nödvärnsexcess".

Mannen friades därför helt, även om tingsrättens rådman och en nämndeman var skiljaktiga och ville döma 37-åringen till 18 månaders fängelse för grov misshandel.

Åklagaren har i hovrätten släppt rubriceringen som mord, men yrkat att 37-åringen ska dömas för just grov misshandel.

Frias av enig hovrätt
En enig hovrätt väljer dock alltså att fria 37-åringen. Hovrätten anser bland annat inte att det går att utesluta att den uppskakade 37-åringen oavsiktligt kan ha kommit att trampa eller stå på den andra mannens hals.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt