Skip to content

”Resultat av tydlig ambitionshöjning” - anmälningarna om misstänkt krigsbrott ökar

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under år 2018 har antalet polisanmälningar om misstänkta krigsbrott i Migrationsverkets ärenden ökat. Enligt myndigheten beror ökningen bland annat på en ökad förmåga att upptäcka krigsbrott och folkrättsbrott.

 

– Det här är resultatet av en tydlig ambitionshöjning i frågan från myndigheten under senare år, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket.

Antalet anmälningar ökar
År 2018 anmälde Migrationsverket 135 ärenden om misstänkt krigsbrott eller brott mot mänskligheten till polisen, vilket är en ökning jämfört med år 2017 då 52 ärenden anmäldes, och år 2016 där 43 ärenden anmäldes.

Enligt Migrationsverket gällde anmälningarna från 2018 både asylärenden och andra typer av uppehållstillståndsärenden.

Ett exempel är enligt myndigheten ärenden där personer poserat på bild med döda personer, eller genom sin militärtjänstgöring misstänks ha deltagit i krigsbrott.

Anledningen: ökad kunskap och specialister
Under flera år har Migrationsverket samarbetat med både polisen och Åklagarmyndigheten för att kunna uppräcka misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten i Migrationsverkets ärenden.

En anledning till det ökade antalet anmälningar är enligt Migrationsverket det långsiktiga arbete som myndigheten bedrivit under de senaste åren för att utveckla förmågan att upptäcka krigsbrott och folkrättsbrott.

Utbildat specialister
Sedan år 2016 har Migrationsverket bland annat utbildat specialister som deltar i utredningar där krigsbrott misstänks.

I dagsläget uppgår antalet specialister till drygt 40 stycken.

– När vi ser indikationer på misstänkt krigsbrott kan våra handläggare, med stöd från specialisterna, ställa initierade frågor kring exempelvis specifika förband eller stridande grupperingar. På så sätt kan vi få fram viktig information som ligger till grund för anmälningarna, säger Oskar Ekblad.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt