Skip to content

"Pristagarna har omkullkastat gamla sanningar" - jurist tar över som chef för Nobel Prize Museum

Juristen Erika Lanner tar över som museichef för Nobel Prize Museum. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Nanaka Adachi

Det blir juristen Erika Lanner som tar över som museichef för Nobel Prize Museum. "Idéer kan förändra världen och det blir tydligt när man tar del av hur de idag över 900 Nobelpristagarna sedan 1901 har ställt frågor, sökt svar och omkullkastat gamla sanningar, säger hon.

 

Erika Lanner är jurist och har i tretton år arbetat inom ledningen i den så kallade Nobelsfären. Hon efterträder nu Olov Amelin som museichef.

- Vi är Nobelpristagarnas museum och ser det som vår uppgift att inspirera och engagera människor med berättelserna om pristagarnas liv, upptäckter och verk, säger Erika Lanner.

- Nobelpriset har ett enastående internationellt renommé. Priset förknippas världen över med nytänkande, innovation och kreativitet, och drar ett stort antal internationella besökare till oss varje år.

I samband med chefsbytet byter museet också namn - från Nobelmuseet till Nobel Prize Museum.

- Med vårt nya namn vill vi knyta an till Nobelprisets kärna och lyfta fram pristagarnas mod, kreativitet och envishet, säger Erika Lanner.

- Idéer kan förändra världen och det blir tydligt när man tar del av hur de idag över 900 Nobelpristagarna sedan 1901 ställt frågor, sökt svar och omkullkastat gamla sanningar, säger hon.

 

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt