Skip to content

Polis fick finger avskjutet under övning – nu får polisen kritik för osäkert vapen

Foto: Johan Nilsson/TT

I höstas sköt en polis i Stockholm av sig fingertoppen under en övning med vapnet MP5. Nu kritiserar Arbetsmiljöverket Polismyndigheten bland annat för att det inte  gjorts någon riskbedömning av vapnet. Det rapporterar Polistidningen.

 

Enligt Polistidningen var det i samband med en instruktörsutbildning i höstas som en av de deltagande poliserna fick sitt långfinger framför mynningen på MP5:an.

När skottet avlossades skadades polisens fingertopp så allvarligt att den behövde amputeras. Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket: flera brister
Nu har Arbetsmiljöverket granskat ärendet och konstaterar ett antal brister.

Bland annat har vapnet ett handskydd med en infästning för en lampa, som gör att det finns en risk för att skytten inte kan hålla vapnet i ett säkert grepp. Monteringen av handskyddet var inte godkänd av Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket kritiserar också att det inte gjorts någon  riskbedömning av vapnet, varken före eller efter monteringen av handskyddet eller lampan.

Vapen som används i hela landet
Vapnet MP5 används runt om i hela landet och det kritiserade handskyddet med lampan har enligt Polistidningen monterats på vapen i flera orter utöver Stockholm där olyckan inträffade. 

Arbetsmiljöverket konstaterar även att det skett flera olyckor med avskjutna fingrar.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Polismyndigheten gör en undersökning och riskbedömning av vapnet MP5, samt att alla som ska använda vapnet har rätt utbildning och information om riskerna.

– Polisyrket är tillräckligt riskfyllt som det är, man ska inte riskera att skjuta av sig fingrarna också. Om inte Polismyndigheten följer våra krav så kan vi komma att besluta om ett vitesföreläggande, säger Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Skyddsombud kräver svar
Efter olyckan har Polisens huvudskyddsombud har vänt sig till arbetsgivaren och krävt att få veta vilka åtgärder som vidtagits efter olyckan och Arbetsmiljöverkets inspektion.

– Det är anmärkningsvärt. Om man tillför något nytt till ett vapen så måste det ju riskbedömas innan man börjar använda det. Och om inte tillbehöret är godkänt så har myndigheten begått ett allvarligt fel, säger Patrik Danielsson, polisens nationella huvudskyddsombud.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt