Skip to content

Narkotikafriad fälls i hovrätten - fick inte i sig kokain och cannabis av misstag

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

I tingsrätten friades mannen, som hävdade att han fått i sig knark av misstag. Men nu döms han i hovrätten. 

 

En man åtalades vid Örebro tingsrätt för ringa narkotikabrott. Av en provtagning framgår att mannen haft spår av kokain och cannabis i sin urin.

Mannen erkände å sin sida de faktiska omständigheterna, men menade att han inte uppsåtligt brukat narkotika.

Lämnat ölen obevakad
Mannen uppgav bland annat att han gått ut på en nattklubb i Örebro och under kvällen köpt öl samt att han flera gånger lämnat ölen obevakad - mannen gjorde därför gällande att någon måste ha lagt någon typ av narkotika i hans öl.

Tingsrätten fann att mannen berättat detaljerat om händelsen och gjort ett trovärdigt intryck. Han bedömdes därför inte ha begått gärningen med uppsåt, och frikändes från åtalet.

Skiljaktiga
Chefsrådmannen och en nämndeman var dock skiljaktiga och angav att den som ertappats med narkotika i kroppen i normalfallet måste anses ha brukat narkotikan uppsåtligen.

Att mannen vistats i en "missbruksmiljö" och därför kan ha fått i sig narkotikan omedvetet var enligt de skiljaktiga ledamöterna i sig inte tillräckligt, eftersom mannens uppgifter inte konkretiserats och i stora delar utgjorts av spekulationer.

Mot bakgrund av detta ansåg de skiljaktiga ledamöterna att mannens uppgifter inte är av sådan styrka att de bryter "den starka presumtion för uppsåtligt brukande som ett positivt analysbesked medför".

Döms av hovrätten
Domen överklagades till Göta hovrätt - och hovrätten går nu på de skiljaktigas tingsrättsdomarnas linje och dömer mannen för ringa narkotikabrott. Hovrätten hänvisar till den skiljaktiga meningen i underinstansens dom - och finner det utrett att mannen uppsåtligen använt kokain och cannabis.

Påföljden bestäms till 30 dagsböter om 340 kronor.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Luna Särman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt