Skip to content

Misshandelsåtalad lärare frias - ville inte skada vid ”tillrättavisning” av stökiga 13-åringar

Foto: Jessica Gow/TT

Läraren tillrättavisade de två stökiga eleverna fysiskt - och åtalades för misshandel. Nu frias hon av tingsrätten.

 

Vänersborgs tingsrätt ogillar åtalet och friar en lärare i 30-årsåldern som åtalats för att ha misshandlat två elever på den låg- och mellanstadieskola där hon arbetar.

"Nackgrepp och stryptag"
Åklagaren har gjort gällande att läraren har misshandlat två pojkar i 13-årsåldern som varit stökiga. Den enda pojken ska ha utsatts för ett nackgrepp och ett stryptag för att sedan få slag mot bröst, mage och axlar. Den andra pojken ska ha blivit upptryckt mot väggen av läraren, när hon hållit fast honom i armen.

"Tyckte det räckte"
Läraren har i tingsrätten medgett att hon har varit upprörd vid tillfället och svurit åt dem. Det hade varit stökigt kring pojkarna ”under flera veckor” – och precis före händelsen hade de hoppat ut genom ett fönster och haft sönder viss elektronik.

Läraren har också förklarat att hon ”tyckte att det räckte” och därför bestämde sig för att konfrontera pojkarna när hon såg dem gå in i en fritidshemslokal, efter att en annan lärare utan framgång försökt springa ikapp pojkarna på skolgården.

Förnekade brott
Läraren har även medgett att hon tagit den ena pojken i armen och har ”markerat” mot den andre genom att stöta till honom på axeln med sitt finger – men har förnekat att hon skulle ha utsatt pojkarna för några slag eller smärtsamma grepp.

Tingsrätten konstaterar att redan pojkarnas egna uppgifter går isär en del. En annan lärare säger sig dessutom ha sett händelseförloppet och har uppgett att han skulle ha ingripit om något av det som åklagaren påstått hade hänt.

"Går inte att säga"
Pojkarna har i och för sig berättat för en annan lärare om de våld de utsatts för och kunnat visa vissa märken som läraren ska ha orsakat.

Denna lärares uppgifter väger dock inte lika tungt som uppgifterna om själva händelsen – och det går inte att säga hur pojkarna har fått sina märken.

Det är därför inte bevisat att läraren har slagit eller tagit stryptag på pojkarna.

Inte uppsåt att skada
Den fysiska kontakt som läraren har medgivit kan i och för sig ha orsakat smärta på pojkarna och gett upphov till märkena – men det är inte bevisat att läraren haft uppsåt till att skada, utan hon har bara velat ”tillrättavisa dem verbalt”.

Läraren frias därför helt.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt