Skip to content

Människorovsfall blir HD-prejudikat - ska behandla gränsdragning och konsumtion

Foto: Anders Wiklund/TT

39-åringen dömdes i såväl tings- som hovrätt för människorov. Men brottet graderades olika - och nu ska Högsta domstolen ta ställning till hur brottet ska rubriceras - och om människorovet konsumerar grov misshandel. 

 

En idag 39-årig man dömdes i Stockholms tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för en rad brott, däribland människorov, mindre grovt brott, och grov misshandel.

Två män fördes bort
39-åringen hade våren 2018 varit inblandad när två män förts bort i bil och misshandlats i centrala Stockholm. En av männen släpptes fri först dagen därpå, efter att ha utsatts för upprepad misshandel och andra brott.

39-åringen ansågs ha begått gärningen som medgärningsman ihop med en okänd man som varit den som kört bilen. Människorovet rubricerades som mindre grovt, med hänsyn till att gärningen varit oplanerad, inte varat mer än cirka åtta timmar och eftersom vapen inte använts.

Två fall av människorov
Svea hovrätt ändrade senare domen och dömde 39-åringen både för människorov av normalgraden och för människorov, mindre grovt brott. Ett av de båda brottsoffren blev bara inledningsvis under bilfärden utsatt för våld - något som slutade när gärningsmännen fick klart för sig att han saknade inblandning i ett skuldförhållande.

För detta dömdes 39-åringen för mindre grovt människorov - något som även ansågs konsumera den misshandel som var aktuell. När det gällde det andra brottsoffret - som alltså frihetsberövats i närmare åtta timmar - ansåg hovrätten att det saknades sådana förmildrande omständigheter som krävs för att rubricera människorov som mindre grovt.

Utdragen och rå misshandel
Hovrätten beslutade samtidigt att döma särskilt för den misshandel som begåtts i samband med detta människorov - en gärning som av tingsrätten tidigare beskrivits som "utdragen och mycket rå".

Hovrätten skärpte samtidigt 39-åringens fängelsestraff till fem och ett halvt år. Som en konsekvens av domen skulle han även betala totalt drygt 150 000 kronor i skadestånd till de båda målsägandena.

HD meddalar prövningstillstånd
Högsta domstolen, HD, beslutar nu, efter överklagande från försvaret, att meddela prövningstillstånd i målet.

HD ska ta ställning till hur den gärning som i hovrätten bedömts som människorov av normalgraden ska bedömas. Domstolen ska även ta upp frågan om människorov konsumerar grov misshandel - samt vilken påföljd mannen ska dömas till.

Frågan om prövningstillstånd i målet i övrigt vilandeförklaras av HD.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt