Skip to content

Man som la ut hämndporr på sitt ex dömd till fängelse - nu får kvinnan höjt skadestånd

Mannen lade ut en sexfilm på sitt ex på en stor porrsajt. Han dömdes i tingsrätten till nio månaders fängelse. Nu fastställer hovrätten fängelsestraffet - och höjer skadeståndet till kvinnan. 

 

En man åtalades vid Borås tingsrätt för grovt olaga integritetsintrång.

Av utredningen i målet framgår att mannen tidigare levt i en relation tillsammans med en kvinna, och även har ett barn tillsammans med henne. Efter att relationen tagit slut hade mannen publicerat en sexfilm med honom själv och kvinnan på en pornografisk hemsida.

En av världens största sajter
Hemsidan är en av världens mest besökta webbplatser med upp till en miljon individuella besökare per dag.

Enligt tingsrätten står det klart genom sms-meddelanden och Facebookkonversationer mellan mannen och kvinnan att hon tydligt motsatt sig en publicering.

"Ett utslag av svartsjuka"
Tingsrätten gjorde även bedömningen att mannen publicerat filmen som ett utslag av svartsjuka och hämndbegär och att hans direkta avsikt varit att utsätta kvinnan för andras missaktning. Mot bakgrund av detta dömdes mannen för grovt olaga integritetsintrång.

Påföljden bestämdes till fängelse i nio månader. Mannen ålades även att betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige, som nu höjer skadeståndsbeloppet till kvinnan.

"Kan identifieras"
Hovrätten finner i likhet med underinstansen att det är utrett att kvinnan inte lämnat något giltigt samtycke till publiceringen. Hovrätten gör även bedömningen att kvinnan utifrån uppgifterna i filmen kan identifieras - eftersom hennes ansikte och kropp syns i filmen och hennes röst även hörs tydligt.

Spridningen anses även ha kunnat förväntas medföra mycket allvarlig skada för kvinnan, och mannen döms därför även i hovrätten för grovt olaga integritetsintrång.

Höjd kränkningsersättning
Hovrätten finner även att den allvarliga kränkning kvinnan har blivit utsatt för motiverar en högre kränkningsersättning än den tingsrätten bestämt.

Eftersom kvinnan lidit psykisk skada under tre månaders tid bestäms även ersättningen för sveda och värk till ett högre belopp.

Sammantaget förpliktas mannen betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Luna Särman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt