Skip to content

Lindrad påföljd i hovrätten för kvinna som knivhuggit granne efter hundbråk

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter ett bråk om hundar knivhögg hundarnas matte en granne så att han fick livshotande skador. Nu sänker hovrätten straffet för kvinnan. 

 

En i dag 21-årig kvinna åtalades vid Ystads tingsrätt för bland annat försök till mord.

Enligt åklagaren hade hon försökt döda en man genom att hugga honom vid nyckelbenet med en kniv. 21-åringen hade tillsammans med sin sambo konfronterat några grannar i hyreshuset, med anledning av att grannarna hade framfört klagomål på parets hundar.

"Bankade aggressivt"
Paret hade enligt vittnesuppgifter "under förhållandevis lång tid bankat aggressivt på mannens dörr".

När han öppnade uppstod bråk och tumult. 21-åringen hävdade att hon agerade i nödvärn, eftersom hon trodde att mannen var på väg att ta fram en pistol.

Flera grannar hade uppgett att mannen ropade på hjälp innan han blev angripen. Det talade enligt tingsrätten för att 21-åringen inte agerade i nödvärn.

Dömdes i tingsrätten
Av rättsintyget framgick att mannens skador var livshotande. Enligt tingsrätten hade dock den behandlande läkaren uppgett att skadan "i praktiken aldrig var allvarlig".

Tingsrätten godtog även 21-åringens uppgift om att hon inte haft för avsikt att döda mannen, och konstaterade att hon därmed inte kunde dömas för försök till mord. Däremot ansåg tingsrätten att hon hade gjort sig skyldig till grov misshandel.

Tingsrätten biföll även ett åtal mot 21-åringen för grov vårdslöshet i trafik, och dömde henne till fängelse i två år och fyra månader.

Samtliga överklagade
Samtliga parter överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att det förelegat en konkret fara för mannens liv i samband med knivhugget. Dock menar hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 21-åringen hade uppsåt till att döda mannen.

Hovrätten dömer därför 21-åringen för grov misshandel.

Sänker straffet
Hovrätten anser att straffvärdet för 21-åringens samlade brottslighet motsvarar fängelse i ett år och nio månader, men att hennes uppfattning om att hon stod inför ett överhängande angrepp från mannen ska medföra att påföljden mildras.

Hovrätten bestämmer därför påföljden till fängelse i ett år och fyra månader, men fastställer i övrigt tingsrättens dom.

  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt