Skip to content

Kvinna ljög om gruppvåldtäkt - döms till 2 500 kronor i dagsböter

Foto: Heiko Junge/TT

Kvinnan larmade 112 och sa att hon utsatts för en överfallsvåldtäkt - men det var en lögn. Nu döms hon för missbruk av larmanordning till böter.

 

Malmö tingsrätt dömer en i dag 47-årig kvinna som ljugit om att hon utsatts för en gruppvåldtäkt för missbruk av larmanordning till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.

Det var i december 2017 som kvinnan ringde SOS Alarm och uppgav att hon hade blivit utsatt för ett överfall.

Omfattande utredning
Polis skickades till den angivna adressen och en anmälan om våldtäkt togs upp. Därefter genomfördes en omfattande polisutredning.

Under utredningens gång kom det dock fram att kvinnan hade lämnat oriktiga uppgifter om händelsen. 

Hon åtalades därför för missbruk av larmanordning.

Förnekar brott
Kvinnan har förnekat ansvar för brott. Hon har bland annat uppgett att hon inte mådde bra och att det ”kändes som att hon hade blivit våldtagen den dagen”. Kvinnan har också uppgett att hon blivit våldtagen på samma plats en dryg månad före polisanmälan, och att hon i samband med anmälan i december hoppades att dessa gärningsmän skulle tas fast.

Falsk anmälan
Tingsrätten konstaterar att det är klarlagt att kvinnan har gjort en falsk anmälan. Frågan är om hon har haft uppsåt till gärningen. Tingsrätten betvivlar inte att kvinnan, på grund av sin psykiska hälsa, inte mådde bra den aktuella kvällen. Försvararens påstående om att kvinnan befunnit sig i en så kallad putativ nödsituation avfärdas dock av domstolen, eftersom man anser att det inte finns något i kvinnans berättelse som tyder på att hon på något sätt missuppfattat verkligheten den aktuella dagen.

Haft uppsåt
Mot bakgrund av att kvinnan även flera dagar efter anmälan vidhöll anmälan samt deltog i läkarundersökning och andra utredningsåtgärder finner tingsrätten att kvinnan har förstått innebörden av sitt handlande.

Hon har därför begått gärningen med uppsåt, konstaterar tingsrätten.

Kvinnan döms därför alltså för missbruk av larmanordning till dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt