Skip to content

Kvinna körde knarkpåverkad och orsakade olycka med personskador - nu frias hon helt

Foto: Pontus Stenberg/TT

Kvinnan körde drogpåverkad och orsakade en olycka så att en passagerare i den andra bilen skadades. Trots att domstolen anser att hon gjort sig skyldig till rattfylleri och vållande av kroppsskada frias hon helt - eftersom brotten inte anses grova - och därmed har preskriberats. 

 

Två bilar var i december 2015 inblandade i en kollision på en huvudled i Säffle kommun.

En kvinna blev vid olyckstillfället påkörd bakifrån av en man. Kvinnan hade stannat vid en stoppskylt och sedan kört upp på huvudleden och hunnit köra åtminstone hundra meter när mannen körde in i henne bakifrån.

Spår av knark
Enligt kvinnan befann sig den påkörande bilen cirka 400 meter bort när hon körde in på huvudleden och vid påkörningen hade hon hunnit komma upp i 70 kilometer i timmen.

Polis kallades till platsen och efter en provtagning visade det sig att kvinnan hade spår av de narkotiska substanserna klonazepam och MDMA i blodet.

Det hela slutade därför med att kvinnan blev åtalad för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Led- och ligamentskada
Enligt åklagaren hade mannens fru bland annat ådragit sig en led- och ligamentskada i halsen som en följd av att kvinnan åsidosatt sin stopplikt. Tingsrätten godtog dock kvinnans uppgifter och ansåg inte att hon genom oaktsamhet hade vållat olyckan.

Domstolen avfärdade dock kvinnans uppgifter om att hon kunde ha blivit "drogad" på en fest i dagarna före olyckan.

Hon dömdes istället för rattfylleri av normalgraden till 30 dagsböter.

Frias helt
Hovrätten för Västra Sverige river nu upp domen och friar kvinnan helt. Hovrätten anser i och för sig att kvinnan har gjort sig skyldig till rattfylleri - och rätten anser samtidigt att hon ska anses ha vållat den i målet aktuella kroppsskadan genom att inte förvissa sig om att hon säkert kunnat svänga in på huvudleden.

Det har dock gått över två år mellan körningen och det att kvinnan delgavs åtalet och hon kan därför bara dömas för grova brott. Det är inte bevisat att kvinnan faktiskt varit påverkad av narkotikan och inte heller i övrigt kan körningen anses ha inneburit någon påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Inget av brotten kan heller rubriceras som grova. Detta innebär att åtalet har hunnit preskriberas och kvinnan frias därför helt - trots att de båda brotten är styrkta.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt