Skip to content

Kraftig ökning av dödligt våld mot kvinnor - många dödas av sin partner

Foto: Johan Nilsson/TT

Förra året föll 108 personer offer för dödligt våld i Sverige. 33 av dem var kvinnor, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med året innan. 

 

Det är Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som presenterar sin slutliga brottsstatistik över 2018. Den brottskatergori som ökat mest är bedrägeribrotten som ökade med 25% jämfört med 2017. Men också antalet anmälda våldtäkter ökade, med åtta procent - eller 589 fler anmälda fall. 

Kraftig ökning av kvinnliga offer
Sammanlagt konstaterades under 2018 108 fall av dödligt våld, vilket var en minskning med fem fall jämfört med 2017. Av offren är 75 män/pojkar och 33 kvnioor/flickor. Det är en ökning av antalet kvinnliga offer med 22 procent, eller sex kvinnor fler än 2017. 

Dödade av person de har eller haft relation med
Av de dödade kvinnorna dödades 22 av dem av en person de vid tidpunkten för brottet eller tidigare var i en parrelation med, vilket motsvarar 67 procent av alla fall där kvinnor dödats. Motsvarande siffra bland män är 5 procent. 

Antalet kvinnor dom dödades av en man de hade en relation med mer än fördubblades under 2018, enligt BRÅ. 

Andelen kvinnliga offer har minskat kontinuerligt mellan åren 2011–2017, men ökade 2018 till samma nivå som 2011.

Regeringen satsar 45 miljoner
I dag meddelade Regeringen att de vill satsa 45 miljoner kronor i vårbudgeten för insatser som ska motverka våld i nära relationer. 

– Varje kvinna som utsätts för våld i hemmet är en för mycket, varje barn som är rädd för att pappa ska slå mamma är ett för mycket. Samhället behöver göra mer för att nå ut till de som utsätts och ge dem skydd och stöd, men också göra insatser som syftar till att våldet ska upphöra, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt