Skip to content

Känd affärsman ska betala mångmiljonbelopp i skatt på cypriotisk utdelning - trots påstådd utlandsflytt

Foto: Leif R Jansson/TT

Den välkände affärsmannen hävdade att han var bosatt utomlands - och därmed inte skattskyldig i Sverige. Men nu konstaterar förvaltningsrätten att han visst bott i Sverige, och att försäljningen av hans bostad varit "en skenaffär". 

 

En välkänd affärsman och Malmöprofil ska betala skatt för drygt 63 miljoner kronor i utdelning från sitt cypriotiska bolag för inkomstår 2011 trots att han anmält utflytt till Indonesien 2010.

"Obegränsat skattskyldig"
Förvaltningsrätten i Malmö delar Skatteverkets bedömning att mannen, trots anmälan, har varit skattemässigt bosatt i Sverige och därmed obegränsat skattskyldig här.

Skatteverket menar att det har varit fråga om en "skenaffär" då mannen sålde sin bostad i Sverige - en bostadsrätt i centrala Malmö - till sin dotter på revers 2010.

Dottern har enligt verket inte haft någon deklarerad inkomst och inte heller kunnat presentera underlag som visar att hon gjort några faktiska avbetalningar på lånet.

Dessutom framgår av mannens utgifter under de aktuella åren att han gjort diverse inköp av livsmedel och andra hushållsartiklar i närheten av bostadsrätten i Malmö samt att han varit den som stått för utgifterna kopplade till lägenheten.

Fick pengar av försäljning
Mannen ska också ha folkbokfört sig på nytt på bostadsrättens adress 2012. När bostadsrätten såldes 2014 har slutlikviden på 5,3 miljoner kronor betalats in på dotterns konto för att sedan föras över till mannens kort därefter.

Förvaltningsrätten delar uppfattningen att mannen varit verklig ägare av bostadsrätten även efter 2010. Eftersom han bland annat också indirekt ägt aktier i svenska bolag där han åter blivit legal företrädare 2012 anser domstolen att mannen får anses ha väsentlig anknytning till Sverige och därmed obegränsat skattskyldig här.

Mannen anses dessutom ha haft sin hemvist här och utdelningen från det cypriotiska bolaget ska alltså beskattas här.

14 miljoner i skatt
Eftersom han inte har lämnat några uppgifter om utdelningen i sin deklaration ska han dessutom betala skattetillägg på drygt 14 miljoner kronor.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt