Skip to content

Jaktbrottsåtalad frias - ingen oaktsamhet när fel slags kronvilt fälldes

Foto: Kerstin Joensson/TT

Mannen sköt en kronhjortsspets, trots att bara hind och kalv var lovligt. Han åtalades för jaktbrott, men frias nu, eftersom rätten konstarerar att en kronhjortsspets är väldigt lik en hind. 

 

Umeå tingsrätt ogillar åtalet och friar en man i 70-årsåldern som enligt åklagaren gjort sig skyldig till jaktbrott.

Åtalet kretsar runt en händelse i september 2018, när mannen under en jakt i Vännäs kommun fällt en kronhjort utanför jaktsäsong.

Det har handlat om en så kallad spetshjort, alltså ett ungt handjur vars horn ännu inte utvecklats utan består av två "spetsar".

Hind och kalv lovligt
Mannen har vid tillfället varit ute efter att skjuta hind och kalv, som får jagas från mitten av augusti fram till andra måndagen i oktober.

Han säger sig ha varit säker på att det har handlat om en hind när han från sitt jakttorn i gryningsljuset studerat djuret genom kikarsiktet på 80-90 meters avstånd.

"Skymdes av öronen"
Det är först när mannen har kommit fram till det skjutna djuret som han har insett att det har handlat om en spetshjort. Hornen ska ha varit 27-28 centimeter långa, och ha skymts av djurets öron, som i sin tur är cirka 25 centimeter.

En företrädare för kronhjortsskötselområdet har vittnat i tingsrätten och istället uppskattat hornens längd till 40 centimeter och uppgett att det "inte var några tveksamheter att det var en kronhjort".

Vittnet har medgett att djurets öron kan göra att man förväxlar en spetshjort med en hind, men gjort gällande att det bara är en risk med djur med kortare horn - och uppskattat öronens längd till "kanske 15 centimeter".

"Mycket lika"
Jaktledaren för jaktlaget har i sin tur lämnat andra uppgifter om hur långa öron en hind har, men förklarat att "vem som helst hade kunnat göra detta misstag, särskilt då det är tillåtet att jaga i gryningsljus".

Tingsrätten godtar mannens berättelse om hur han studerat djuret i cirka två minuter innan han skjutit - och att skottet avlossats när djuret stått stilla. Domstolen konstaterar samtidigt att spetshjortar och hindar är mycket lika och att det har handlat om jakt i gryningsljus.

Mannen har iakttagit djuret i cirka två minuter och har ändå inte sett hornen, som "bara knappt stack upp ovanför öronen".

Enligt tingsrätten kan det under dessa omständigheter inte anses ha varit oaktsamt att skjuta djuret och jaktbrottsåtalet ogillas därför.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt