Skip to content

Grovt rasistiskt uttalande om åklagare inte förtal - högerextremist frias även i hovrätten

Foto: Johan Nilsson/TT

Det var inte grovt förtal att kalla en åklagare för "negeråklagare" eftersom det inte var menat att "utsätta åklagaren för andras missaktning". Det konstaterar Hovrätten över Skåne och Blekinge som, precis som tingsrätten, frikänner den åtalade mannen helt. 

 

Den nu friade mannen - en högerextremist - frikändes under förra året i ett annat mål där han stått åtalad för att ha misshandlat personer i samband med Internationella kvinnodagen i Malmö år 2014.

Mannen så då i en intervju med en radiopodd:

”När åklagaren fick tag i det, ja (skratt) en negeråklagare men det är en parentes, gick hon bärsärkagång och givetvis så var allting vårt fel".

"Mycket kränkande uttryck"
Tingsrätten underströk att det inte råder någon tvekan om att ”n-ordet i de flesta sammanhang är ett mycket kränkande uttryck” och att det numera uttrycker ett förakt mot den det används om ”i nästan alla sammanhang”.

Domstolen framhöll dock att frågan som ska prövas inte är hur kränkande åklagaren själv upplevde att bli kallad för ”negeråklagare”.

Det måste i stället utredas huruvida uttalandet har medfört risk för att personer i hennes omgivning ser henne som en i något avseende ”sämre” människa, alternativt att uppgiften är ”nedsättande för hennes anseende där hon bor, på hennes arbetsplats eller inom hennes bekantskapskrets”.

Djupt oenig tingsrätt
Tingsrätten konstaterade att det i dagens samhälle inte finns någon ”allmän uppfattning med innebörden att färgade personer skulle vara mindre värda eller klandervärda”.

Den uppgift som mannen lämnade i intervjun hade därför enligt tingsrättens mening, med de värderingar som gäller i dagens samhälle, inte varit ägnad att utsätta åklagaren för andras missaktning och mannen friades därför.

Två nämndemän var dock skiljaktiga, och ansåg att mannen har gjort sig skyldig till förtal.

Hovrätten fastställer nu alltså den friande domen utan tillägg.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

 


  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist
  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt