Skip to content

Friades helt i tingsrätten - nu döms 40-åringen för två mord - som begicks inom några timmar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inom loppet av några timmar hittades två män döda - mördade - i Upplands Väsby i november 2017. En man i 40-årsåldern greps ocjh åtalades. I tingsrätten frikändes han helt - men idag dömde Svea hovrätt honom till livstids fängelse.  

 

Vid ett-tiden på natten den 14 november 2017 hittades en man ihjälskjuten vid en förrådsbyggnad i Upplands Väsby, och en förundersökning om mord inleddes. Bara några timmar senare, några kilometer bort, hittades en man död vid entrén till en villa - också han hade mördats. 

Efterlystes internationellt
Polisen fick snabbt in uppgifter som pekade på att det kunde röra sig om en och samma gärningsman - en man i 40-årsåldern. Mannen anhölls i sin frånvaro och efterlystes internationellt. Han var, enligt uppgift, bekant med båda offren. han pekades också ut som gärningsman av den person som larmade 112. 

Mannen var, vid tiden för brotten, på rymmen från ett behandlingshem. 

Medgav att han varit på plats
40-åringen har hela tiden nekat till brott. Han medgav under rättegången att han varit vid båda brottsplatserna, men säger sig inte ha varit den som dödade någon av männen. Och i tingsrätten friades han helt från brottsmisstankarna - trots att det ena offrets blod hittats i mannen bil. 

Rätten konstaterade bland annat att vittnesuppgifterna inte stämde med skottskadorna och att blodspårer kunde förklaras med att de kan ha överförts via en väska som den åtalade tagit från ett av offren.

I dag dömde Svea hovrätt mannen till livstids fängelse. 

Bedöms trovärdig
I hovrätten har flera nya vittnen hörts, och en ny brottsplatsundersökning presenterats. Den person som uppger sig ha sett 40-åringen avlossa skotten mot det första offret har av hovrätten bedömts vara trovärdig, och hans berättelse får stöd av flera andra vittnen. 

Vad gäller det andra mordet saknas i princip teknisk bevisning. Men NFC har konstaterat att det sannolikt är samma vapen som använts vid båda morden - och eftersom hovrätten anser att mannen bevisligen dödat den förste är det "praktiskt taget uteslutet att någon annan person” skjutit offer nummer två. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt