Skip to content

"Fotbollsprofil" döms i hovrätten - tre års fängelse för två fall av våldtäkt

Foto: Dagens Juridik och Fredrik Hagen/TT

Den 58-årige man som i media benämnts som ”Fotbollsprofilen” döms nu av hovrätten för två fall av våldtäkt. Våldtäkterna begicks i oktober 2018 mot en kvinna som rest till Stockholm för att hjälpa mannens hustru i dennas caféverksamhet.

 

Händelsen utspelade sig när kvinnan skulle sova över hos mannen och hans hustru efter att de ätit middag tillsammans tidigare under kvällen.

Efter middagen har kvinnan uppgett att hon gick och la sig i sitt rum för att senare under natten väckas av att den åtalade mannen låg över henne.

Mannen har i stället uppgett att han gått upp på natten för att gå på toaletten och då såg att dörren till kvinnans sovrum var öppen och att hon var vaken.

"Fick ett infall"
Mannen har berättat att han inte vet varför han gick in i kvinnans sovrum, utan att han fick "ett infall". och att han själv tycker att detta varit ett konstigt beteende från sin egen sida.

Han har medgivit att han och kvinnan hade sex, men har hävdat att båda samtyckt till detta.

Kvinnan har istället uppgivit att mannen förgripit sig på henne i två "omgångar" och att hon efter det andra övergreppet lämnade bostaden samt att hon på uppmaning av sin mamma därefter larmat polisen.

Sagt nej upprepade gånger
Tingsrätten konstaterade att kvinnans uppgifter framstått som tillförlitliga, och att de vunnit stöd av annan bevisning som åberopats – bland annat en ljudfil där kvinnan hörs säga ”nej” upprepade gånger.

Även mannen har uppgivit att kvinnan svarat nekande på hans frågor om han fick utföra sexuella handlingar, men att han hade en ”känsla” av att hon ändå var med på det.

Mot bakgrund av detta ansåg tingsrätten att det varit bevisat att mannen utfört de handlingar som kvinnan påstått och att hon inte deltagit frivilligt.

Rört sig om "tydligt avgränsade gärningar"
Eftersom det handlat om två handlingar som har varit ”tydligt avgränsade från varandra”, genom att såväl mannen som kvinnan en kort stund lämnat rummet, ansåg tingsrätten att det rört sig om två olika brott.

Mannen dömdes därför i tingsrätten för två fall av våldtäkt, till tre års fängelse samt att betaka 215 000 i skadestånd till kvinnan. 

Hovrätten går på samma linje
Mannen överklagade domen till Svea hovrätt som instämmer i tingsrättens bedömning och fastställer domen på tre års fängelse. 

Hovrätten konstaterar att mannen "måste ha insett att målsäganden inte har deltagit frivilligt samt att han har haft den insikten redan från det att han väckt henne i inledningen av sekvens 1 och under hela händelseförloppet som anges i respektive åtalspunkt och alltså agerat med uppsåt".

Hovrätten anser även, i likhet med tingsrätten, att gärningarna är så pass skilda frånvarandra att de bör betraktas som två olika brott.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt