Skip to content

Fängelse för man som anmält repövningsförhinder till fel person - HD prövar inte fallet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mannen kunde inte närvara vid den så kallade repövningen, och ringde och anmälde detta - men till fel person. Mannen har nu dömts till fängelse för brott mot totalförsvarsplikten. 

 

En man i 30-årsåldern åtalades vid Norrtälje tingsrätt för brott mot totalförsvarsplikten, efter att ha uteblivit från repetitionsövningen Aurora.

Det var i september 2017 som "repövningen" ägde rum på Amfibieregementet i Berga.

Uteblivit
Det noterades då att mannen hade uteblivit utan att komma in med någon anståndsansökan. Försvarsmakten skickade då ett rekommenderat brev till mannen där han fick tillfälle att återkomma inom åtta dagar och förklara frånvaron - men brevet hämtades aldrig ut och saken gick då vidare till åklagare.

Mannen har själv berättat att han är verksam i ett mindre familjeföretag och att en kamrat hade lovat att hoppa in och täcka upp för honom under övningen - men på ett sent stadium fått förhinder.

Ringde regementet
Kvällen före övningen har mannens pappa - som också är involverad i företaget - dessutom fått problem med ryggen. Mannen ska då ha ringt till regementet, lämnat namn och personnummer och anmält förhinder till övningen.

Den person som svarade ska då ha sagt att han "skulle ordna saken" - och det är först när åtal väckts som mannen har insett att informationen aldrig nått fram.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns anledning att ifrågasätta mannens uppgifter.

Inte skäl frångå straff
Lagen anger dock att ett eventuellt förhinder anmäls till Totalförsvarets rekryteringsmyndighet - och detta hade mannen fått information om. Mannen har heller inte gjort någon uppskovsansökan. Tingsrätten ansåg därför att han uppsåtligen hade uteblivit från tjänstgöringen - något som varit "ägnat att medföra avsevärt men för utbildningen eller tjänsten i övrigt".

Domstolen ansåg inte att det fanns skäl att frångå det straff som normalt döms ut för brott mot totalförsvarsplikten och dömde därför mannen till 14 dagars fängelse.

Inget PT
Mannen överklagade och yrkade att Svea hovrätt skulle frikänna honom eller i vart fall lindra påföljden.

Hovrätten gjorde dock motsvarande bedömning som tingsrätten och fastställde fängelsedomen.

Mannen överklagade på nytt men Högsta domstolen beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd i målet och hovrättens dom står därmed fast.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt