Skip to content

Diakon frias från våldtäkt mot församlingsmedlem av hovrätten - "beviskrav inte uppfyllt"

Foto: Gorm Kallestad/TT

Kvinnan anmälde att hon våldtagits av diakonen i den församling hon var aktiv. Nu frias diakonen av hovrätten, eftersom de bland annat menar att kvinnan berättelse "ingav betänkligheter".

 

I juni 2018 blev en idag 59-årig man åtalad för våldtäkt vid Örebro tingsrätt. Enligt åtalet ska gärningen ha skett någon gång mellan oktober och november 2017, då mannen var anställd som diakon i en kyrkoförsamling i Örebro.

Bekanta genom församlingen
Brottet ska ha skett mot en då 70-årig kvinna som mannen kände via församlingen. Enligt kvinnans vittnesuppgifter i tingsrätten ska mannen vid tillfället för händelsen befunnit sig i hennes bostad på besök, när han plötsligt slet av hennes bh och drog med henne mot sovrummet.

Där ska han uppmanat henne att lägga sig på sängen för att sedan själv lägga sig över henne, och tvinga sig till ett samlag. Mannen tillbakavisade denna version av händelsen, men medgav att samlag hade skett - men på kvinnans initiativ.

"Klädde av sig"
Enligt mannen var det också kvinnan som klätt av sig själv. Efter samlaget begav sig mannen iväg till kyrkan, dit även kvinnan själv senare anlände. Händelsen anmäldes sedan i december samma år, efter att kvinnan berättat om händelsen för en barnmorska på sin vårdcentral.

Tingsrätten bedömde inledningsvis kvinnans berättelse som klar och detaljrik, men konstaterade att den i vissa delar "ingav betänkligheter".

Bland annat ansågs det märkligt att kvinnan direkt efter samlaget gett sig iväg till kyrkan där mannen arbetade, trots att hon uppgett sig vara rädd och uppskakad.

"Borde varit upprörd"
Tingsrätten beaktade även att de personer som då befann sig i kyrkan och som hörts i målet inte märkt att något var fel med kvinnan - trots att hon rimligen borde varit "rätt upprörd" och enligt egen utsaga gråtit hela vägen dit.

Tingsrätten beaktade dessutom att en central detaljuppgift om att kvinnans säng gick sönder vid tillfället, motsades av barnmorskans vittnesmål, då hon uppgav att kvinnan själv berättat för henne att sängen gått sönder vid ett annat tillfälle.

Sammantaget ansåg tingsrätten inte bevisningen vara tillräckligt robust för fällande dom, och åtalet ogillades.

Ger inte stöd
Göta hovrätt värderar nu kvinnas uppgifter och den samlade stödbevisningen på samma sätt som tingsrätten. Vad gäller den trasiga sängen konstaterar hovrätten att mannen själv redan i tingsrätten medgivit att denna gick sönder vid tillfället, men att det skett av att han endast satt sig på denna.

Förekomsten av skadan anses alltså inte ge stöd för åtalet - och tingsrättens dom fastställs därmed.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt