Skip to content

”Det kommer ta sin tid” – fortsatt arbete för polisen efter sprängmedelsamnestin

Personal från nationella bombskyddet. Foto Johan Nilsson/TT

Under sprängmedelsamnestin fick polisen ta emot ungefär 2500 ärenden. Hälften av ärendena har krävt det nationella bombskyddets kompetens, och allt sprängmedel är ännu inte hämtat. Detta framgår av en delrapport från Polismyndigheten gav in till regeringen i förra veckan.


– Nationella bombskyddet arbetar fortfarande med ärenden efter amnestin och det kommer att ta sin tid, men allt kommer att hämtas av polisen, säger Bengt Grönlund, ansvarig för amnestin vid Polismyndigheten.

Under amnestin, som avslutades i januari, kunde personer som förvarade sprängämnen utan tillstånd anmäla innehavet till polisen utan att dömas för brott mot tillståndsplikten.

Det är första gången en amnesti för explosiva varor har genomförts i Sverige.

Största delen från skogs- och lantbruk
I samband med amnestin har Polisen bland annat tagit hand om cirka 2 ton sprängmedel, 120 000 patroner, 38 000 sprängkapslar och 22 handgranater.

Enligt Polisen kommer den största delen av sprängmedlen kommer från skogs- och lantbruk, framförallt från norra Sverige.

– Positivt är att vi minskat tillgången på sprängämnen i samhället, dock kom inte majoriteten från kriminella kretsar i den utsträckning vi önskat, säger Bengt Grönlund.

Nationella bombskyddets kompetens krävs
Enligt Polisen kunde hälften av alla ärenden hämtas av polis, medan resterande krävde det nationella bombskyddets kompetens.

Det finns fortfarande cirka 500 ärenden kvar att hantera.

Polisens slutliga rapport om sprängmedelsamnestin ska vara klar den 15 juni 2020, vartefter regeringen ska besluta om det blir fler amnestier för sprängämnen framöver.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt