Skip to content

Brottsskadeersättning för 35 miljoner – mer pengar till staten från gärningspersoner under 2018

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under år 2018 lyckades Brottsoffermyndigheten återkräva 35 miljoner kronor till staten från gärningspersoner – vilket är en ökning med tre miljoner kronor jämfört med år 2017. Det rapporterar nu Brottsoffermyndigheten.

 

‒ De pengar som vi kräver tillbaka har Brottsoffermyndigheten betalat ut som statlig brottsskadeersättning till brottsoffer. Vårt mål är att gärningspersoner ska betala tillbaka det staten har betalat ut i deras ställe och på så sätt bidra till brottsoffers upprättelse, säger Sten-Håkan Sidebo, chef för regressenheten.

Enligt Brottsoffermyndigheten beror ökningen bland annat på en bättre konjunktur i kombination med en genomgång av de skuldsattas avbetalningsplaner.

Nästan alla kravärenden hos Brottsoffermyndigheten gäller sådana personer som inte har någon betalningsförmåga vid kravtillfället.

‒ Det kan ofta dröja ganska länge innan betalningar börjar komma in. Självklart blir det också enklare att påbörja en avbetalning när det är högkonjunktur och enklare att få arbete, säger Sten-Håkan Sidebo.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt