Skip to content

Barnvåldtäktsdömd frias helt i hovrätten - utredningen för svag

Foto: Johan Nilsson/TT

I tingsrätten dömdes den 19-årige mannen för våldtäkt mot barn. Nu frias han helt eftersom hovrätten inte anser bevisningen mot honom stark nog. 

 

En i dag 19-årig man åtalades vid Uppsala tingsrätt för våldtäkt mot barn.

Enligt åklagaren hade 19-åringen haft ett vaginalt samlag med en flicka som vid tillfället var under 15 år.

"Visste inte"
19-åringen hävdade att han inte visste att flickan var under 15 år. Han menade också att hon deltog frivilligt i samlaget.

Flickan berättade att hon hade varit på stan med en kompis och sedan fått kontakt med ett par killar och bjudits på alkohol. De åkte sedan buss till en lägenhet. Under bussresan frågade 19-åringen henne hur gammal hon var. Efter att ha gissat på 17 år fick han veta att hon var 14 år gammal.

Tog initiativ
Enligt 19-åringen förstod han inte vad flickan menade när hon bad honom gissa, och han hävdade att flickan påstod sig vara 17 år. I lägenheten tog 19-åringen enligt flickan initiativ till samlag inne i badrummet, och hon försökte putta honom ifrån sig.

Hon påstod dock att hon inte vågade säga ifrån. Flickans mamma hade vittnat om att flickan visat ett förändrat beteende efter händelsen.

Dömdes till fängelse
Tingsrätten menade att mammans vittnesmål visar att flickan hade utsatts för ett övergrepp. Tingsrätten dömde därför 19-åringen för våldtäkt mot barn till fängelse i ett år och två månader.

19-åringen överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten anser att flickans berättelse inte har varit "fri och spontan i alla delar". Beträffande vad som hände i badrummet är berättelsen enligt hovrätten "förhållandevis detaljfattig" och i vissa delar motsägelsefull.

"Svårförklarligt"
Hovrätten menar att det är svårförklarligt att flickan exempelvis inte minns om hon utförde oralsex på 19-åringen, men samtidigt sagt att hon "kan ha gjort det".

Hovrätten menar också att det inte lagts fram tillräcklig bevisning om att någon har berättat för 19-åringen om flickans riktiga ålder. Genom att fråga henne och få ett trovärdigt svar anser hovrätten att 19-åringen gjort vad som kunnat begäras av honom.

Hovrätten anser vidare att mammans uppgifter inte är tillräckliga för att bevisa att flickan inte deltog frivilligt i samlaget.

Hovrätten menar därför att åtalet inte är styrkt i någon del, och friar därför 19-åringen helt.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt