Skip to content

Antalet döda av nätdroger minskade 2018 – efter uppmärksammad dom

Foto: AP Photo/Rick Bowmer

Under 2018 sjönk antalet döda av fentanylrelaterade läkemedel kraftigt. Enligt Rättsmedicinalverket har endast elva personer har dött av fentanylanaloger under 2018, vilket kan jämföras med över 100 personer under 2017.

 

Enligt Rättsmedicinalverket kan en stor del av minskningen bero på ett rättsfall från 2018 där två bröder dömdes för vållande till annans död i åtta fall efter att ha sålt preparat som vid den tiden inte var narkotikaklassade.

– Tidigare kunde försäljningen pågå utan att säljarna bröt mot lagen, men med den här domen spelade det inte någon roll att preparaten inte var narkotikaklassade, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

Tas upp av hovrätten
Nu tas det uppmärksammade fallet upp av hovrätten, och den 11 mars 2019 inleddes förhandlingarna. 

Robert Kronstrand vid Rättsmedicinalverket tror att det kan vara av stor principiell betydelse, även om fallets effekter redan varit tydliga efter tingsrättsdomen.

– Både potentiella försäljare och brukare har dragit öronen åt sig. Regeringen har i dagarna narkotikaklassat åtta nya så kallade nätdroger och flera av substanserna har kopplats till dödsfall i Sverige som Rättsmedicinalverket har uppmärksammat.

Skärpt klassning
– Två exempel är 3-klorometkatinon och 4-klorometkatinon som orsakade dödsfall redan 2015 men som nu återkommit under 2018. Båda substanserna har tidigare varit klassade som hälsofarlig vara men skärpningen av klassning kan nu göra att de försvinner helt, säger Robert Kronstrand.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt