Skip to content

"Aldrig varit så handlingskraftiga som nu" - rikspolischefen om polisens dagliga prioriteringar

Endast några procent av de så kallade mängd-brotten klarades upp under förra året. Detta är en följd av att Polisen i många fall tvingas prioritera gängskjutningar, allvarliga brott i nära relation och arbetet mot internationella brottsnätverk framför villainbrott och båtstölder. Det säger rikspolischef Anders Thornberg i det senaste avsnittet av Veckans Juridik

 

- Om du och den som lyssnar bara hade vetat hur vi får prioritera varje dag och hur ont det gör i ett polishjärta, säger rikspolischef Anders Thornberg. 

Mer avancerad och grövre brottslighet
Samtidigt har brottsligheten, enligt Thornberg, blivit mer grov och avancerad under de senaste årtiondet vilket medför att många brottstyper halkar ned på prioriteringslistan. 

- Vi har ju gängskjutningar, vi har allvarliga brott i nära relation och det finns många svaga grupper som kvinnor och barn som råkar ut för förfärliga saker - vi måste prioritera varje dag. 

- Det har blivit tuffare och det är mer omfattande brottslighet som kräver mer utredningsarbete för att kunna bevisa. Dessutom har vi internationella brottsnätverk som reser in i vårt land, säger Anders Thornberg. 

"Har uppgraderat svenk polis"
Trots den, i vissa avseenden, dystra statistiken anser Anders Thornberg att Polisen har utvecklats i takt med den förändrade brottsligheten och därför står redo inför framtiden. 

- Vi har uppgraderat svensk polis och aldrig varit så handlingskraftiga som vi är idag. 

- Skolskjutningen i Trollhättan eller terrorattentatet på Drottninggaran, det kommer att vara en vanlig patrull som är först på plats och möter dessa. Vi har tränat och uppgraderat myndighetens anställda på detta, säger rikspolischef Anders Thornberg i Veckans Juridik

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt