Skip to content

2,8 miljoner kronor till satsning mot dopning – Folkhälsomyndigheten stödjer anti-dopningsprojekt

Foto: Lars Pehrson/SvD

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att stödja verksamheten Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem (STAD) i sitt arbete. I arbetet ingår att samordna nätverket PRODIS, Prevention av dopning i Sverige, samt vidareutveckla och sprida arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

 

– Det dopningsförebyggande arbete som bedrivs över hela landet inom nätverket PRODIS bidrar aktivt till att motverka bruket. Det leder också till ökad kunskap om dopningens skadeverkningar i samhället, säger socialminister Lena Hallengren.

För uppdragets genomförande får Folkhälsomyndigheten fördela totalt 2,8 miljoner kronor till STAD under 2019.

Stöd till verksamhet och nätverk mot dopning
Verksamheten STAD tillhör Centrum för psykiatriforskning som är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet, och har som mål att förebygga alkohol- och drogproblem genom att påverka tillgänglighet och efterfrågan på alkohol och droger i samhället.

PRODIS är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.

Förebyggande arbete
Syftet med PRODIS är att utveckla och sprida arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning, som är en långsiktigt förebyggande arbetsmetod i samverkan mellan träningsbranschen, polisen, Riksidrottsförbundet, distriktsidrottsförbund, länsstyrelser, kommuner och landsting.

Arbetsmetoden bygger på utbildning av nyckelpersoner, diplomering av träningsanläggningar, och utveckling av samarbete i lokalsamhället.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt