Skip to content

220 000 kronor i skadestånd för häktningen i Fittjamålet - "misstänkta för allvarlig brottslighet"

Justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tre av männen som friades från den påstådda gruppvåldtäkten i Fittja 2016 har beviljats skadestånd på mellan 195-220 000 kronor som kompensation för att ha suttit häktade. Det beslutade Justitiekanslern tidigare i veckan. 

 

Enligt målsäganden hade hon våldtagits av ett flertal män i ett trapphus i Fittja under sommaren 2016.

Fem män åtalades misstänkta för brott men frikändes av tingsrätten efter att man konstaterat att tillräcklig bevisning saknades.

Kvinnan överklagade tingsrättens friande dom, men drog tillbaka överklagandet kort innan hovrättsförhandlingens planerade start, och den friande domen stod därmed fast.

Åklagaren motsatte sig ersättning
Åklagaren skrev i sina yttrande till JK att de sökande borde nekas ersättning eftersom de "enligt egen uppgift har sålt narkotika i utbyte mot sexuell tjänst".

Enligt JK var dock "omständigheterna som åklagaren har anfört som grund för jämkning är sådana som kunnat konstateras efter förhör med sökanden" eftersom förhören hållits efter att den sökande blivit frihetsberövad. 

Ingen av de som varit frihetsberövade har heller varit detta på grund av misstanke om narkotikabrott eller köp av sexuella tjänster, konstaterar JK. 

"Påkallad restriktivitet"
Justitiekanslern anser, mot denna bakgrund och "med beaktande av den restriktivitet som är påkallad vid nedsättningsregelns tillämpning" att det därför inte finns tillräckliga skäl att sätta ned ersättningen på denna grund.

Med hänsyn till att de sökande har varit "misstänkta för allvarlig brottslighet" anser JK att ersättning ska utgå med ett högre belopp än vad som normalt betalas ut vid frihetsberövanden av jämförbar längd.

De tre sökande beviljas därför ersättning på mellan 195-200 000 kronor. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt