Skip to content

Våldtog gymnasiepraktikanter på företagskryssning - får sänkt fängelsestraff i hovrätten

Foto: Hasse Holmberg/TT

Mannen våldtog två praktikanter under en Finlandskryssning. Han dömdes till tre och ett halvt års fängelse i tingsrätten, men får nu sänkt straff - eftersom att han förlorat sin anställning. 

 

En man i 40-årsåldern befann sig i april 2017 på en Finlandskryssning som organiserats av det bolag där mannen då var anställd.

Gjorde gymnasiepraktik
Två 19-åriga kvinnor som vid tillfället gjorde sin gymnasiepraktik på bolaget har också varit medbjudna på kryssningen - och väl tillbaka i Sverige igen har kvinnorna anmält mannen för våldtäkt.

19-åringarna har sent på natten befunnit sig i mannens hytt tillsammans med en annan manlig anställd vid företaget.

Sprang från hytten
Någon gång vid 05.25 på natten har mannen blivit ensam i hytten med en av praktikanterna och de har då genomfört ett samlag. Cirka tio minuter senare har den andra praktikanten återvänt till hytten och mannen har då haft samlag även med henne. Cirka 05.57 har de båda 19-åringarna lämnat mannens hytt och sprungit bortåt i korridoren - något som fångats på en av färjans övervakningskameror.

En av 19-åringarna vittnade i Stockholms tingsrätt om hur hon blivit chockad när mannen gjort aggressiva närmanden och "tafsat" så fort de blivit ensamma i hytten.

"Hårdhänt samlag"
Han tryckte i momentet efteråt ned henne i sängen och klädde av henne innan han genomförde ett hårdhänt samlag med henne, trots att hon sa nej. Hon har sedan låst in sig i hyttens badrum och gråtit - och när hon kommit ut har mannen haft samlag med den andra 19-åringen.

Mannen ska då ha vägrat sluta och 19-åringarna har till slut lyckats lämna hytten genom att "låtsas som om inget hade hänt" och sagt att de skulle gå ut för att röka.

Medgav samlag
Mannen medgav att han haft samlag med de båda praktikanterna, men menade att det skett på deras initiativ - även om han upplevt att den ena kvinnan blivit irriterad på den andra eftersom hon "kommit in och tagit över".

Tingsrätten konstaterade att kvinnornas uppgifter var trovärdiga och i stort samstämmiga och att en frikännande dom i mannens fall därför måste förutsätta att de ljugit om vad som hänt.

"Märklig utsaga"
Mannens egen utsaga var enligt tingsrätten samtidigt märklig i många avseenden. Domstolen ansåg bland annat inte att det var sannolikt att det första samlaget skulle ha inletts samma ögonblick som parterna blivit ensamma i hytten - och ansåg att det var ännu mer osannolikt att den andra kvinnan skulle ha initierat sex med mannen när hon kommit tillbaka till hytten och förstod att den andra kvinnan redan haft sex med mannen.

Kvinnorna hade samtidigt berättat om våldtäkterna för en annan anställd på företaget redan morgonen efteråt.

Tingsrätten ansåg dessutom att övervakningsfilmerna från färjan och de skador som kvinnorna haft efteråt gav stöd för åtalet.

Skickat ångerfulla sms
Mannen har även skickat flera ångerfulla sms dagen efter händelsen där han medger att han "svikit allt förtroende" kvinnorna haft för honom - något som inte ligger i linje med de frivilliga samlag och "goda stämning" som mannen själv beskrivit.

Tingsrätten konstaterade samtidigt att kvinnorna inte hade haft någon anledning att ljuga och att den omständigheten att de efter kryssningen valt att avbryta sina praktiker på företaget gjort att de inte kunnat få ut sina gymnasieexamina som planerat.

Tingsrättens slutsats var att omständigheterna styrkte åklagarens påstående och att mannen med våld hade tvingat de båda kvinnorna till samlag.

Försvårande
Det handlar om unga målsägande som var berusade vid tillfälle och dessutom kände ett särskilt förtroende för mannen - omständigheter som enligt tingsrätten var försvårande.

Påföljden bestämdes med hänsyn till detta till tre och ett halvt års fängelse.

Mannen ålades även att betala 115 000 kronor vardera i skadestånd till de båda kvinnorna.

Sänker straffet
Svea hovrätt ansluter sig i allt väsentligt till tingsrättens bedömningar när det gäller frågorna om skuld och rubricering. När det gäller påföljden tar hovrätten hänsyn till att mannen som en konsekvens av våldtäktsdomen mot honom har förlorat sin anställning.

Påföljden sätts med hänsyn till detta ned till tre års fängelse.

En nämndeman är dock skiljaktig och vill ogilla våldtäktsåtalet helt, bland annat med hänvisning till att kvinnorna haft tid att "prata sig samman" innan de berättat om vad som hänt.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt