Skip to content

Tonårstjejer filmade naken väninna i sängen med en man och visade filmen - får sänkt straff i hovrätten

Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

De två tonårstjejerna filmade en kompis när hon låg naken i sängen med en man. De visade sedan filmen för flera personer - och dömdes i tingsrätten för grovt förtal till villkorlig dom. Hovrätten sänker nu straffet till dagsböter. 

 

Hovrätten för Övre Norrland sänker straffet för två flickor - idag 18 och 19 år gamla - som dömts i Haparanda tingsrätt för grovt förtal av en då 16-årig väninna.

"Skulle skrämselskämta"
Under en hemmafest i september 2017 gick de då 17-åriga flickornas väninna och la sig i ett sovrum på övervåningen tillsammans med en manlig kamrat.

Flickorna bestämde sig då för att "skrämselskämta" med väninnan, och tillsammans med en tredje person gick de in i sovrummet där de - samtidigt som de filmade med en mobiltelefon - drog bort täcket från det då nakna paret i sängen.

Vägrade radera
Direkt efter händelsen bad väninnan flickorna att radera filmen - vilket de vägrade.

Väninnan uppgav att hon på måndagen efter händelsen märkte att "folk flinade och skrattade åt henne" på skolan, och vissa elever berättade för henne att flickorna visat filmen för dem.

Polisanmälde
Eftersom väninnan mådde mycket dåligt bestämde hon sig till slut att tala med rektorn om händelsen, och på inrådan av denne gjorde väninnan en polisanmälan.

Den ena flickan uppgav att hon på väninnans begäran raderade filmen efter några dagar, men det framgår av en telefonanalys att hon hade kvar filmen så sent som i april 2018.

Flera elever vittnade även om att de sett flickorna visa upp filmen i skolfiket en tid efter händelsen.

Spreds i sociala medier
Det framgår också av utredningen att filmen spreds i sociala medier, men enligt tingsrätten är det inte utrett vem eller vilka som spridit den.

Flickorna har förnekat att de skulle ha visat filmen för någon, och den ena flickan har invänt att det kan ifrågasättas om inte väninnan velat bli filmad på det sätt som skett.

Grovt förtal
Tingsrätten uttalade dock att man såg allvarligt på flickornas "beteende", och dömde dem båda för grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter.

Flickorna förpliktades även att betala 30 000 kronor i skadestånd till väninnan avseende kränkningsersättning samt fysiskt och psykiskt lidande.

Motsvarar en månads fängelse
Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning i skuldfrågan, och konstaterar att straffvärdet för brottet motsvarar omkring en månads fängelse för en vuxen person.

Med hänsyn till flickornas ungdom anser dock hovrätten att påföljden kan stanna vid dryga dagsböter, nämligen 80 stycken om 50 kronor.

Sänker skadeståndet
Hovrätten sätter också ned skadeståndsbeloppet till knappt 22 000 kronor, med hänsyn till att det inte går att fastställa att väninnans dåliga mående under ytterligare 13 veckor har orsakats av de tilltalades agerande.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt