Skip to content

"Situationen oerhört allvarlig" - akut platsbrist på anstalter och häkten över hela landet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kriminalvården har tidigare varnat för att antalet häktesplatser är för få till antalet och i helgen fick det reella konsekvenser för flera polispatruller runt om i landet. Flertalet patruller tvingades vända i dörren när de var på väg in på häktet efter meddelande om att det var fullbelagt, det rapporterar Polisen. 

 

- Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling. Det är vi stolta över och det är tack vare alla våra medarbetare som sliter hårt varje dag, säger rikspolischef Anders Thornberg. 

Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas.

Problemen med häktesplatser har funnits idigare men situationen är, enligt Polisen, i dagsläget mer akut än tidigare. 

Polispatruller nekas tillträde till häktet
Bara i region Syd nekades i helgen polispatruller som transporterade häktade personer vid tre tillfällen tillträde till häktet med hänvisning till platsbrist. 

Situationen löste sig den här gången genom att polischef i beredskap fattade beslut om att förvara personerna i en anhållandearrest i 24 timmar tills transport kunde ordnas av Kriminalvården.

Anders Thornberg har med anledning av detta under gårdagen informerat Justitiedepartementet om vilka konsekvenser Kriminalvårdens aviserade läge med fulla häkten och anstalter får för polisens arbete.

Akut ledningsgruppsmöte hos Polisen
Polisens nationella operativa ledningsgrupp satte under måndagen in ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som måste vidtas för att hantera situationen.

- Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda.

- Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

Ska utreda frågan tillsammans med åklagarmyndigheten
Polismyndigheten kommer tillsammans med Åklagarmyndigheten att så snabbt som möjligt utreda rättsläget och ta fram en nationell rutin för beslut i ärenden där det saknas förvarsplats för häktade.

Till den är på plats är det polischef i beredskap regionalt eller nationellt som fattar beslut om hantering av dessa ärenden.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt