Skip to content

Riksdagspartier vill se slopad preskription för sexbrott mot barn - men flertalet jurister skeptiska

Foto: Henrik Montgomery/TT

Till sommaren förväntas justitieminister Morgan Johansson presentera att lagförslag om att preskriptionstiden för sexualbrott mot barn ska slopas, skriver Sveriges Radio. Förslaget har brett politiskt stöd, men juridiska experter är motståndare. 

 

En av de som är kritiska är Justitieombudsmannen Lars Lindström. 

- Om man vill ge intryck av att vilja bekämpa brott är det här ett billigt och bra sätt, att ändra några siffror och bokstäver i lagboken, men jag tycker att utredningen visar att det inte kommer inte att leda något vart, säger Justitieombudsmannen Lars Lindström.

"Viktigt verktyg"
Justiteministern menar dock att slopad preskriptionstid är ett viktigt verktyg, och att det finns särskilda skäl vad gäller just sexbrott mot barn. 

- Gärningsmännen ska veta att oavsett hur lång tid som det går, så kan lagens arm nå dig ändå. Det tycker jag är ett starkt argument. Det andra är att för barn så kan minnena komma upp långt, långt efter, när man som vuxen får klart för sig vad man varit med om, säger han till SR. 

Preskription regel
Samtliga brott, bortsett från mord, dråp och terroistbrott, har i dag en preskriptionstid - efter vilken ingen kan dömas till ansvar. 

Samtliga riksdagspartier är för att även sexualbrott mot barn ska tillhöra kategorin brott som inte preskriberas. 

- Det handlar ju om att vi kanske kan få fler gärningsmän som faktiskt får sona för fruktansvärda brott som man har utsatt barn för, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

- Det kan vara en liten del som hjälper att klara upp de här väldigt allvarliga och fruktansvärda brotten, säger Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

Motståndare
Flera tunga remissinstanser, som Justitiekanslern, Svea Hovrätt, Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet är dock motståndare till förslaget. 

Bland annat eftersom det redan finns en specalregel avseende preskription vid sexbrott mot barn - preskriptionstiden räknas från den dag målsäganden fyller 18 år.

Kan leda till oklarheter
- För många undantag från huvudregeln - att brott preskriberas - kan leda till oklarheter och misstag vid den praktiska tillämpningen, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– Det är olämpligt med olika långa preskriptionstider också för brott med samma straffvärde, för det finns ju många andra brott som har precis samma straffvärde som de här brotten som det är fråga om, men där man inte förlänger eller tar bort preskriptionstiden, och det blir väldigt konstigt, säger hon.

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt