Skip to content

Regeringen vill förbjuda mobilanvändning under lektionstid – ska stärka lärarnas ställning

Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen vill förbjuda elever att använda mobiltelefoner under lektionstid. Syftet är att stärka lärarnas ställning, öka elevernas studiero och minska risken för mobbning. Hur förbudet ska utformas i praktiken är dock ännu oklart, och det finns delade meningar förbudets effekter, rapporterar Sveriges Radio.

 

Som en del av januariöverenskommelsen vill regeringen, Liberalerna och Centern förbjuda elever att använda mobiltelefoner under lektionstid. 

Även i dagsläget är det möjligt för rektorer att bestämma om deras skola ska vara mobilfri på lektionerna eller under hela skoldagen, men nu vill regeringen göra mobilförbudet till regel snarare än undantag.

Elever och lärare positiva
En skola som infört ett totalt mobilförbud förra terminen är Engelska skolan i Jakobsberg. Eleven Sebastian Myhre, som går i nionde klass, tycker att förbudet har fungerat bra, men han saknar tillgång till sin telefon ibland.

– Det var lite svårt att vänja sig vid. Man är vad vid att kolla klockan eller vädret eller när man börjar, och så kommer man på sig själv att det inte är tillåtet längre, säger Sebastian Myhre till Sveriges Radio.

Att förbudet har fungerat bra är något som läraren Sofia Falk håller med om.

– Mycket mer sociala elever och mycket mindre strider som vi vuxna måste ta, så mycket positivt tycker jag, säger hon.

Forskare tveksam 
Det finns dock delade meningar om ett förbud verkligen är en bra väg att gå.

Enligt Torbjörn Ott, som är är docent i tillämpad IT och har forskat på ungdomars mobilanvändande i skolan, kan mobiltelefoner störa elevers koncentration. 

Tveksam till effekten
Men eftersom skolor satsar på att digitalisera undervisningen med läsplattor och datorer är han tveksam till om ett mobilförbud kommer få den effekt man hoppas på.

– Så vill man plocka bort ett av verktygen som är så centralt i den här världen. Då lägger man ju lite locket på för att kunna utveckla en gynnsam användning av mobiltelefoner i skolan, säger Torbjörn Ott.

Praktiska frågor kvarstår
Hur förbudet ska utformas i praktiken är ännu omgärdat av frågetecken.

– Det tänker vi sätta oss ned och prata med Liberalerna och Centern om. Vi har ju kommit överens om det här tillsammans fyra partier och då ska vi ju tillsammans bestämma hur huvudfrågorna ska se ut, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt