Skip to content

Punkterade patienters lungor under akupunkturbehandling - döms för vållande

Foto: TT

De två patienterna fick sina lungor punkterade då de fick akupunktur. Nu döms akupunktören för vållande till kroppsskada. 

 

En kvinna i 50-årsåldern med lång erfarenhet av akupunkturbehandlingar döms i Helsingborgs tingsrätt för två fall av vållande till kroppsskada.

Kvinnan har under två behandlingstillfällen under 2017 på sin klinik i Båstad stuckit akupunkturnålarna så djupt att patienten drabbats av lungkollaps.

Opererades akut
Vid det första tillfället klagade patienten under behandlingen med nålar på bröstkorgen över att en av nålarna gjorde mycket ont. Senare samma natt opererades hon akut efter att en luftbubbla i lungsäcken konstaterats.

Vid det andra behandlingstillfället fick en man nålar insatta i ryggen. Det var hans första besök hos akupunktör, men dagen därpå hade han ont i bröstet och när han veckan därpå uppsökte läkare visade det sig att båda hans lungor var punkterade.

Lärt sig av "mästare"
Kvinnan har i tingsrätten uppgett att hon vid det första behandlingstillfället har använt en ny teknik som hon lärt sig av en ”mästare”, där man använder vanliga nålar, men sticker in dessa med större kraft och utan föregående massage.

Vid behandlingen av mannen ska det dock ha handlat om ”vanlig” akupunktur.

I polisförhör har kvinnan lämnat uppgifter som kan tolkas som att den nya behandlingsmetoden har använts även på mannen – något som i så fall skulle tala för att medvetet risktagande, eftersom kvinnan då visste att den hade resulterat i en lungkollaps vid ett tidigare tillfälle.

Tingsrätten konstaterar dock att det har varit viss språkförbistring vid polisförhöret och att varken tolk eller försvarare funnits närvarande.

Oaktsamhet
Domstolen anser därför att mannens skador har uppkommit med vanlig akupunktur. Rätten anser att kvinnan har varit oaktsam under behandlingarna, men anser inte att hon har gjort sig skyldig till något medvetet risktagande.

Hon döms därför för vållande till kroppsskada, men gärningarna ska inte rubriceras som grova. Påföljden bestäms till 50 dagsböter på totalt 2 500 kronor.

Nekas skadestånd
De båda patienterna har trots att det handlar om ett oaktsamhetsbrott krävt skadestånd för kränkning och ansett att ”den skadevållande handlingen närmar sig uppsåtlig handling”.

Tingsrätten delar dock inte denna uppfattning utan ogillar skadeståndsyrkandena.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt