Skip to content

"Pulverhot" mot ministrar ska bedömas som grova - idag skärpte hovrätten straffet för 43-årig bombman

Försvarsminister Peter Hultqvist och justitieminister Morgan Johansson är två av de personer som har hotats av mannen. Foto: FUP, Henrik Montgomery/TT och Jonas Ekströmer/TT

Mannen dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för mordförsök och olaga hot för att ha skickat en brevbomb till ett brittiskt företag samt dödshot och kuvert med pulver till en rad kändisar och toppolitiker - bland annat justitieminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist. Idag kom beskedet att Svea hovrätt väljer att bedöma de olaga hoten som grova och därmed skärper straffet till åtta års fängelse. 

 

Den 43-årige mannen åtalades vid Stockholms tingsrätt för mordförsök och ett stort antal fall av grovt olaga hot.

Mordförsöket gällde den brevbomb som skickades till företrädare för ett brittiskt bolag som är verksamt inom handel och lagring av Bitcoin. 43-åringen har haft ett konto hos företaget och uppgav i tingsrätten att han försörjer sig på att handla med kryptovalutor.

Misslyckad inloggning
Utredningen visade att mannen sommaren 2017,efter misslyckade inloggningsförsök, hade varit i kontakt med företagets supportavdelning och då fått besked om att det inte var möjligt att återställa hans lösenord.

Några månader senare fick företagets revisionsfirma, som skött dess postgång, tagit emot ett vadderat kuvert som visat sig innehålla en rörbomb. Den företrädare som öppnat paketet öppnade det i mitten "som om det vore en chipspåse" och sprängladdningen utlöstes därför inte.

En rekonstruktion på Totalförsvarets Forskningsinstitut visade dock att sprängverkan från bomben var potentiellt dödlig.

43-åringens DNA kunde säkras på batterikontakten i bomben och polisenpåträffade vid en husrannsakan de hjälpmedel och beståndsdelar som krävs för att bygga en bomb av samma slag.

Dömdes för 21 fall av olaga hot 
Tingsrätten konstaterade att det var bevisat att 43-åringen, som själv "uttryckt förfäran över anklagelserna", byggt och skickat bomben och att han därigenom gjort sig skyldig till mordförsök.

43-åringen dömdes av tingsrätten även för 21 fall av olaga hot, framförallt riktade mot svenska ministrar, bland annat justitieminister Morgan Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Hoten skickades i ett kuvert med pulver och en handskriven lapp med orden "Snart är du död" till offrens hemadresser. Pulvret visade sig senare visat vara ofarligt, bestående av bland annat mjöl, ingefära och bakpulver.

Inte grovt olaga hot enligt tingsrätten
Tingsrätten ansåg dock att hoten, trots att de varit "allvarliga", inte skulle bedömas som grova och dömde därför mannen för mordförsök och för 21 fall av olaga hot till sju års fängelse.

Han dömdes även till att betala 355 000 kronor i skadestånd till åtta målsägande - däribland Morgan Johansson och Peter Hultqvist som fick 10 000 kronor vardera.

Hovrätten går på åklagarens linje
Åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt och yrkade för att de olaga hoten skulle bedömas som grova och att mannen skulle få ett längre straff.

Hovrätten har idag beslutat att gå på åklagarens linje och konstaterat att hoten varit "så allvarliga att de ska rubriceras som grova olaga hot".

"Enkel metod för att sprida rädsla"
Att skicka en försändelse med innehåll som kan förknippas med ett farligt ämne utgör, enligt hovrätten, "en enkel metod för att sprida rädsla, störa ut verksamhet och belasta samhället".

Dessutom konstaterar hovrätten att hotbreven lett till att arbetsplatser fått utrymmas och att personer som fått pulver på sig blivit rädda och fått vidta säkerhetsåtergärder. 

Mot bakgrund av detta anser hovrätten att straffvärdet för den samlade brottsligheten är högre än vad tingsrätten har kommit fram till, varför mannen döms till åtta års fängelse. 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt