Skip to content

Polis beordrade hund att bita man som filmade ingripande - frias

Hunden på bilden är inte hunden i artikeln. Foto: Ola Åkeborn/TT

Polismannen beordrade sin tjänstehund att bita en man som filmade ett ingripande. Polismannen åtalades för tjänstefel men frias nu av tingsrätten som menar att det var "befogat att låta hunden bita mannen".

 

Det begicks inget tjänstefel i samband med att en man blev biten av en polishund i Nässjö kommun sommaren 2018, enligt Eksjö tingsrätt.

Ville filma gripande
Polisen hade spanat på en stöldliga och följt efter misstänkta personer när de försvunnit i ett grönområde invid ett bostadsområde där den senare bitne mannen bodde.

Mannen, som satt på sin uteplats och drack öl, la märke till polisinsatsen och ville filma gripandet med sin mobiltelefon.

Blev tillsagd
Mannen har uppgett att han då blev tillsagd av en ”högljudd och otrevlig” polis att lämna platsen.

Vissa diskussioner uppstod och hundföraren ska i detta skede ha kommit fram med sin hund och sagt åt mannen att han hade ”tre sekunder” på sig att lämna platsen och att han inte skulle få fler chanser.

Bet mannen i magen
Hundföraren ska sedan, enligt åtalet, ha gett mannen ett slag mot huvudet med öppen hand och sedan ska hunden ha bitit mannen i magen.

Polismannen nekade till att ha slagit mannen, men medgav att han gett hunden kommando att angripa mannen. 

Tingsrätten har tagit del målsägarens film från händelsen och konstaterar att den inte ger stöd för att hundföraren har utdelat något uppsåtligt slag mot mannen.

Däremot framgår det att hunden får ett ”revirkommando” av hundföraren och sedan biter mannen.

"Tre sekunder"
På filmen, som Dagens Juridik tagit del av hörs mannen stå och argumentera med en polisman när plötsligt hundföraren kommer fram till dem. 

- Försvinn! Nu!, säger hundföraren. Du får inga fler chanser. 

- Bussar du hunden på mig? frågar mannen. 

- Jajemän, det gör jag, nu går du härifrån. Tre sekunder. 

På filmen ser man sedan hur mannen står stilla en kort stund, och i samma stund som han börjar gå ger polismannen hunden kommando att angripa, vilket den också gör och biter mannen i magen. 

- Försvinn, skriker polismannen innan han ett par sekunder senare ger hunden ett nytt kommando: Loss. 

Befogat att avlägsna mannen
Tingsrätten konstaterar att polisinsatsen har avsett eftersök av en person som kunde utgöra en fara för både polis och allmänhet.

Hundföraren har inte varit med under hela händelseförloppet utan godtagit ett beslut om avlägsnande av mannen som redan fattats av hans kollegor.

Åklagaren har inte heller gjort gällande att det varit obefogat att avlägsna mannen.

Verkställde hot
Tingsrätten godtar samtidigt att hundföraren har känt oro över en kollega som befunnit sig längre in i grönområdet, eftersom han uppfattat att övriga poliser på platsen alla varit upptagna med att försöka avvisa mannen.

Hundföraren har därför varit mån om att den berusade mannen inte skulle fortsätta störa insatsen och har valt att hota honom med hunden för att sedan verkställa hotet.

Befogat att låta bita
”[Hundföraren] kunde möjligen ha väntat ytterligare några sekunder på respons, men har trots allt, enligt tingsrättens mening, avvaktat den stipulerade tiden”, skriver domstolen.

Polisen hade då också redan utan framgång prövat andra sätt för att få mannen att lämna platsen.

Omständigheterna i fallet är enligt tingsrätten också så speciella att det har varit befogat att låta hunden bita mannen.

Tjänstefelsåtalet ogillas därför.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman
  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt