Skip to content

Pojke friades från mord på hemlös man - nu ändrar rättsläkaren sitt utlåtande

Platsen där den hemlöse mannen hittades död Foto: Thomas Johansson/TT

Den 16-årige pojken åtalades för mord på den hemlöse mannen i Huskvarna. Men tingsrätten friade honom från mord och dömde istället för grov misshandel och ofredande. Ett av skälen var rättsläkarens utlåtande om dödstidpunkten - ett utlåtande som nu ändras inför hovrättsför-handlingen. 

 

Den 8 augusti förra året hittades den hemlöse mannen från Rumänien död i en park i Huskvarna. Inledningsvis misstänkte polisen inget brott men efter obduktionen den 15 augusti inleds en förundersökning om mord - då mannens kropp bar spår av kraftigt våld. 

16-åring häktades
Ett par veckor senare greps, och häktades, en 16-årig pojke, misstänkt för mord. Också en 14-årig pojke misstänks ha deltgit vid dödsmisshandeln. 

16-åringen åtalades för mord, men frikändes på den åtalspunkten och dömdes istället för grov misshandel och ofredande till fem månaders sluten ungdomsvård. 

Bidragande betydelse
Rättsläkaren skrev om dödsorsaken i sitt utlåtande till tingsrätten: 

”Förmodat kroniskt alkohol- missbruk med åtföljande leversjukdom (skrumplever) kan möjligen ha varit av bidragande betydelse för att skadan på levern blivit så allvarlig och lett till förblödning”

"Högst 20 minuter"
Rättsläkaren bedömde att mannen avlidit "hastigt", högst inom 20 minuter, men konstaterade att det var svårt att avgöra tidpunkten för dödsfallet.

Den möjliga tidpunkten för när han ska ha dött sträckte sig från tiden för pojkarnas misshandel fram till nästan fyra timmar efter att pojkarna bevisligen lämnat platsen, skriver Sveriges Radio. 

Skäl att fria
Detta, att den hemlöse mannen uppgavs ha avlidit hastigt, samtligt som tidpunkten för när han dog kan ha varit långt efter att pojkarna lämnade honom var ett skäl till att rätten inte ansåg att det gick att fälla 16-åringen för mord. 

"Alternativa händelseförlopp som inte kan avfärdas", skrev rätten. 

Efter att en professor och överläkare, Roland Andersson, efter domen kontaktat åklagaren och påpekat att rättsläkarens bedömning kan ha varit felaktig begärde åklagaren in en kompletterande rapport av rättsläkaren.

Ändrat bedömning
I den har han nu, skriver SR, ändrat sin bedömning om hur lång tid det tagit för mannen att avlida. I tingsrätten menade han att det tagit högst 20 minuter, men i det nya utlåtande skriver han, enligt SR, att det kan ha tagit upp till två timmar. 

Roland Andersson tycker att hovrätten borde ta hjälp av andra medicinska experter för att reda ut frågan. 

- Man borde konsultera en traumakirurg för att ta reda på hur skadorna uppkommit och hur snabbt det kan ha gått till, säger Roland Andersson, pensionerad överläkare och professor till SR.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt