Skip to content

"Oroande trendbrott under förra året" - antalet barnfamiljer som vräks ökade i fjol

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter ett antal år med nedåtgående kurva ökade antalet barnfamiljer som vräktes från sina hem under förra året. 448 tvingades under förra året att uppleva att båda eller någon av föräldrarna fick lämna sitt hem, en ökning med 56 barn jämfört med året innan. 

 

- Vi såg ett trendbrott redan under årets första sex månader och utvecklingen har hållit i sig under andra hälften av 2018. Det är oroande, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Bra bit kvar för nollvisionen
Förra året vräktes 247 barnfamiljer, vilket innebär en ökning med 36 familjer sedan 2017.

Det totala antalet barn som berödes av en vräkning ökade från 392 till 448 barn, flest av dessa var boendes i Stockholms län. 

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas.

"Angeläget att hyresvärdar och kommuner förebygger"
Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men under 2018 vände alltså kurvorna uppåt igen.

- Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete.

- Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt