Skip to content

Mördade hela sin familj - dömdes i dag till rättspsykiatrisk vård av oenig tingsrätt

Mannen några timmar innan han dödade sin familj. Foto: FUP

Den 38-årige mannen dränkte sina två barn i badkaret och ströp sedan sin fru med en trädgårdsslang. I rätten medgav han vad han gjort - men hävdade att han saknade uppsåt. Nu har han dömts till vård. 

 

Tragedin inträffade i Västra Frölunda i början på september förra året. Mannen har berättat att röster styrde honom, först till Ica, för att köpa "mediciner eller råttgift eller något annat giftigt för att ta livet av någon."

Då han inte hittade vad han sökte köpte han "tabletter och klorin" innan han gick hem. 

"Djävulen kom till mig"
Den kommande natten, sa han, kom djävulen till honom. Han beskriver hur han tappade kontrollen över sig själv, och gick och hämtade dottern som han dränkte i badkaret. Därefter hämtade han sonen och gjorde samma sak med honom.

Ströp hustrun
Därefter gick han inte till sin fru och ströp henne med en trädgårsslang, innan han la henne i badkaret med de döda barnen.  

Mannen försökte sedan, säger han själv, ta livet av sig genom att ta tabletter och skära sig i handlederna, varefter han lyfte upp de döda kropparna ur badkaret och lade dem på sängen.

Han drack sedan tre glas med tändvätska och två glas klorin och lade sig i sängen med de döda. 

Angav sig själv
Morgonen därpå ringde han polisen och berättade vad han gjort. 

- Jag har dödat min fru mina barn, sa han till SOS-operatören. 

Utom rimligt tvivel
Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannens berättelse om vad som hänt stämmer väl överens med den tekniska utredningen, och med brottsplatsundersökningen.

Det är, menar rätten, ställt utom rimligt tvivel att mannen dödat sin fru och sina barn. 

"Saknade uppsåt"
Mannen har såväl under utredningen som under rättegången medgett att han dödat sin familj på det sätt åklagaren hävdade - men förnekade brott då han menade att han saknade uppsåt.  

Under utredningen har mannen genomgått en rättpsykiatrisk utredning och enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har han "sammanfattningsvis inte helt saknat förmåga att inse gärningarnas innebörd eller förmåga att anpassa sitt handlande efter insikten men att förmågorna till följd av den allvarliga psykiska störningen varit nedsatta."

"Tillräcklig grad av uppsåt"
Trots detta, menar rätten att han haft "tillräcklig grad av uppsåt" och dömder honom därför för tre mord. 

Straffvärdet, menar tingsrätten, är livstids fängelse, men eftersom rättsmedicinalverket kommit fram till att mannen begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att han alltjämt lider av en sådan, så ska han lämnas över till rättsspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Specialistläkare gjorde annan bedömning
Detta trots att åklagaren lämnat in en journalanteckning avseende mannen där en specialistläkare inte ansåg att mannen uppfyllde kriterierna för rättspsykiatrisk tvångsvård. 

Men rättsliga rådet, vars yttrande inhämtats, anslöt till det rättpsykiatriska utlåtandet - varför rätten dömer honom till vård. En av nämndemännen tyckte att mannen skulle dömas till livstids fängelse, 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt