Skip to content

"Måste giftas bort eller dödas" - mormor döms för äktenskapstvång mot 16-åring som inte var oskuld

Foto: DJ

Även om andra släktingar också var med om att arrangera bröllopet så slår hovrätten fast att flickans mormor och moster hade "centrala roller" för tvångsäktenskapet. Hovrätten river därför upp tingsrättens friande dom och dömer kvinnorna till ett år och nio månaders fängelse för äktenskaps-tvång.

 

De båda kvinnorna - 27 och 64 år gamla - åtalades vid Västmanlands tingsrätt för att ha tvingat en 16-årig flicka att gifta sig med sin kusin i Irak. Den ena kvinnan är moster till flickan och den andra är hennes mormor. 

De båda kvinnorna har under hela processen nekat till brott. Flickan, å sin sida, har dock lämnat en detaljerad berättelse om den "äktenskapsliknande ceremoni" som genomfördes mot hennes vilja då hon var 16 år.

Kärleksraltion utan att vara gift
Motivet till gärningen ska enligt åklagaren ha varit att upprätthålla familjens heder eftersom flickan hade haft en kärleksrelation utan att vara gift. Flickan bodde då hos sin moster som såg flickan tillsammans med en pojke i samband med att hon skulle hämta flickan från skolan.

Mostern tog sig då in på flickans sociala medier och läste de meddelanden som hade skickats mellan flickan och pojken. Där framgick bland annat att flickan inte längre var oskuld.

Enligt åtalet fördes flickan då till Irak där hon blev bortgift med sin kusin. När hon kom tillbaka till Sverige gjordes en polisanmälan om äktenskapstvång.

Friades i tingsrätten
Tingsrätten konstaterade att utredningen i och för sig talade för att flickan hade tagits till Irak i syfte att ingå förlovning och äktenskap med kusinen. Tingsrätten friade dock kvinnorna med hänvisning till att det inte var bevisat att de verkligen hade agerat på det sätt åklagaren påstod.

Domen överklagade den friande domen till Svea hovrätt som nu slår fast att det är bevisat att flickan har lurats att resa till Irak genom uppgifter från mostern om att mormodern var allvarligt sjuk - trots att så inte varit fallet. 

"Mormor bestämmer"
Hovrätten konstaterar att flickan har berättat att hennes släkt lever efter hedersnormer som bland annat innebär att flickor inte får ha pojkvänner eller sex innan de är gifta:

"Den kvinna som bryter mot normerna måste antingen giftas bort eller bli dödad. Såvitt MÄ (flickan) känner till är det X (mormodern) som bestämmer i hennes släkt."

"X har bekräftat MÄ:s uppgifter om att släkten lever efter hedersnormer. Enligt X har männen i släkten sedan länge sagt att MÄ ska bli tillsammans med sin kusin... X har berättat att en kvinna som motsätter sig ett tilltänkt giftermål blir dödad och att det inte går att säga emot det som männen har bestämt." 

Centrala roller
Hovrätten pekar på att även andra släktingar i och för sig kan ha varit delaktiga inför bröllopet men att det "står klart" att mostern och mormodern "har varit centrala och av sådan betydelse att de tillsammans och i samförstånd med i vart fall varandra har utnyttjat MÄ:s utsatta belägenhet" när de tvingat henne till äktenskap.

Kvinnorna har också varit medvetna om att förbindelsen ingicks mot flickans vilja, konstaterar hovrätten. De döms därför för äktenskapstvång till ett år och nio månaders fängelse samt totalt 120 000 kronor i skadestånd till flickan.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

 

 


  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt