Skip to content

Kvinna bankade i väggarna och spelade musik dygnet runt - förlorar bostadsrätt

Foto: Björn Larsson och Janerik Henriksson/TT

Grannarna klagade på att den 33-åriga kvinnan spelade hög musik och skrek. Trots tillsägelse slutade hon inte - och bostadsrättsföreningen sa därför upp hennes bostadsrätt. Nu ger tingsrätten föreningen rätt.

 

En 33-årig kvinna var sedan februari 2010 medlem i en bostadsrättsförening.

I december 2017 skickade föreningen en rättelseanmodan till kvinnan. Där framgick att föreningen vid flera tillfällen mottagit klagomål från grannar till kvinnan som hävdat att hon utsatt dem för störningar genom att "banka i väggarna, föra oväsen, spela hög musik och skrika alla tider på dygnet".

Eftersom kvinnan inte vidtog rättelse sa föreningen i januari 2018 upp hennes bostadsrätt.

Flyttade inte frivillligt
När hon inte flyttade frivilligt ansökte föreningen vid Attunda tingsrätt att kvinnan skulle förpliktas att omedelbart flytta, vid äventyr av avhysning på hennes bekostnad. Kvinnan uppgav hon lider av ett funktionshinder som innebär att hon bland annat är stress- och ljudkänslig.

Hon påstod att "upprinnelsen till den situation hon nu befinner sig i "är en konflikt från 2015 med ett par grannar som hon känner sig trakasserad av.

Skyllde på grannar
Hon hävdade även att hon hade misshandlats av paret i tvättstugan vid ett tillfälle. Kvinnan menade att det i själva verket är paret som orsakar störningarna, men skyller på henne och sprider ett rykte om att hon skulle vara "farlig och annorlunda".

Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon anledning att ifrågasätta att det uppstod en konflikt mellan kvinnan och paret 2015.

Däremot menar tingsrätten att det framstår som långsökt att det är paret som orsakar störningarna, eftersom samtliga grannar i så fall skulle lämnat direkt felaktiga uppgifter. Tingsrätten anser att det står klart att störningarna "med god marginal" är så allvarliga att de inte skäligen bör tålas.

Nyttjanderätt förverkad
Tingsrätten förklarar därför kvinnans nyttjanderätt till lägenheten förverkad, och förpliktar henne att omedelbart avflytta från lägenheten vid äventyr av avhysning på egen bekostnad.

Hon ska även betala föreningens rättegångskostnader på drygt 100 000 kronor.

  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt