Skip to content

Justitieministern försvarar förslaget om att åklagare ska utse försvarare - "Finns inget bättre sätt"

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förslaget om att åklagare ska utse offentliga försvarare har väckt debatt, och många inom rättsväsendet ställer sig kritiska. Nu försvarar justiteministern lagförslaget. 

 

Regeringen har i en proposition lagt fram förslaget att åklagare ska "ges rätt att tillfälligt och i begränsad utsträckning förordna en offentlig försvarare utanför domstolarnas kontors- och beredskapstider".

Förslaget har kritiserats, från såväl advokater, åklagare och domare. 

Men nu går justiteminister Morgan Johansson (S) ut och försvarar förlaget. 

– Det finns inget bättre sätt att lösa det här på, säger han till TT. 

Utanför kontorstid
Bakgrunden till förslaget är behovet av att kunna utse en offentlig försvarare också utanför kontorstid, när domstolen är stängd. 

Enligt regeringens förslag ska då uppgiften läggas på åklagaren i det aktuella ärendet, det ska vara upp till hen att förordna en försvarare för den misstänkte. 

Men förslaget har mött skarp kritik, inte minst från åklagarsidan. 

- Hur ska den misstänkta kunna känna fullt förtroende för den försvarare som har utsetts av åklagaren, den person som också beslutar om anhållande och som senare är den part som kommer att sitta mitt emot en i rättssalen om åtal väcks?, skrev Emma Berge, ordförande för Saco-S Åklagarmyndigheten, hos Dagens Juridik förra veckan. 

"Starkt negativa"
Också Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är djupt kritisk. 

– Vi är starkt negativa till det här. Den omständighet att en part utser ombud är direkt olämplig och går emot grundläggande rättsprinciper, säger hon till TT.

Även från domarhåll kritiseras förslaget.

– Jag tycker att det här är mycket problematiskt. Åklagare och polis är ju motpart till den som misstänkt i ett brottmål. Och om man befinner sig i en situation där man skyndsamt måste ha en försvarare så är det ju ganska allvarlig brottslighet det handlar om, säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt till TT.

"Finns inget bättre sätt"
Men Morgan Johansson menar att det handlar om en tillfällig lösning. 

- Det här handlar om helger, kanske några timmar för att få en försvarare på plats. Så fort man är på plats på måndag igen kan man byta försvarare om man vill det, det här handlar bara om det inledande skedet, säger Morgan Johansson till TT. 

- Vi har gått igenom detta noga, det finns inget bättre sätt att lösa det här på.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt