Skip to content

Jurist med förvaltningsrättslig inriktning

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 330 miljarder kronor till 2,2 miljoner pensionärer, genomför drygt 740 000 fondbyten och skickar ut 7,6 miljoner orange kuvert.

Vi är omkring 1 200 medarbetare på 8 orter.

Juridikavdelningen ansvarar för myndighetens regelverk, vakar över enhetlighet och tydlighet i myndighetens tillämpning av regler i pensionshandläggning och beslut samt verkar för att myndighetens verksamhet i övrigt bedrivs inom ramen för gällande regler. Genom den rättsliga styrningen och stödet deltar avdelningen på olika sätt i myndighetens normeringsarbete och i arbetet med verksamhetsutveckling, både i projektstyrd verksamhet och på annat sätt. Avdelningen består idag av ca 25 jurister.

Just nu är vi inne i ett intensivt utvecklingsarbete som bland annat kopplar till den blocköverskridande överenskommelsen för långsiktigt höjda och trygga pensioner som ingicks i december 2017. Pensionsmyndigheten har från och med den 1 november 2018 fått ett utökat mandat att arbeta med konsumentskydd inom premiepensionen i förhållande till myndighetens fondtorg. Vi behöver bland annat mot denna bakgrund förstärka vårt team med fler skickliga jurister som bidrar i arbetet med att nå våra mål och vår vision. Det är ett arbete som ställer höga krav, men som också innebär gott om spännande utmaningar och möjligheter. Som en del av vår juridikavdelning kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå, inte minst genom att bidra i myndighetens breda arbete med regelförenklingar.

På pensionsmyndigheten får du arbeta tillsammans med kompetenta och hjälpsamma kollegor och vi värnar om en sund balans mellan arbete och privatliv. Vi sitter i ljusa och fräscha lokaler i nära anslutning till Hornstulls tunnelbana.

Arbetsbeskrivning

Arbetet innebär i huvudsak att du arbetar med regelverken (både nationella och internationella) som styr handläggningen av pensionsärenden samt med förvaltningsrättsliga frågor. I arbetet ingår att styra och stödja organisationen i tolknings- och tillämpningsfrågor. Du medverkar även i myndighetens arbete med regelutveckling, regelförenklingar och processutveckling samt med uppföljning av regelefterlevnaden i handläggningen. Utöver ovanstående uppgifter kan du också komma att arbeta med processföring i allmän förvaltningsdomstol.

Utbildning och erfarenhet

Vi söker dig som har:
- Jur.kand. eller motsvarande juristexamen samt mycket goda juridiska kunskaper
- Minst fem års relevant arbetslivserfarenhet
- Bred erfarenhet av arbete med förvaltningsrättsliga frågor i statlig verksamhet
- Erfarenhet av att arbeta tillsammans med andra yrkeskategorier för ett gemensamt mål, i projektform eller på annat sätt
- Mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift
- Goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Meriterande:
- Fullgjord notarietjänstgöring eller motsvarande erfarenhet av domstolsarbete 
- Erfarenhet av arbete med framtagande av regeländringar eller framställningar om regeländringar i statlig verksamhet

Mycket meriterande:
- Erfarenhet av utredningsarbete i offentlig utredning
- Erfarenhet av och goda kunskaper i socialförsäkringsfrågor i förhållande till de förmåner som pensionsmyndigheten administrerar

Egenskaper

Som jurist på pensionsmyndigheten är du trygg i din roll och arbetar självständigt och strukturerat med förmågan att på egen hand driva ditt arbete framåt och komma med egna lösningsförslag. Du har en analytisk förmåga och kan snabbt urskilja centrala juridiska frågeställningar, ofta ur material som både är komplext och omfattande. På ett smidigt sätt kan du skifta mellan detaljer och helhet, ibland under tidspress, för att göra väl avvägda leveranser. I samarbete med både jurister och medarbetare som inte arbetar inom området dagligen har du förmågan att förklara och förankra juridiska aspekter på ett lättförståeligt sätt och du har ett lösningsorienterat synsätt. Du ser också positivt på att lära dig nya saker och ta ansvar för nya områden.

I urvalet läggs särskilt stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Vi tillämpar provanställning om 6 månader.

Vi använder oss av både intervjuer och arbetsprover under rekryteringsprocessen.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svensk medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (1996:627) kommer att genomföras innan anställning.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

För mer information

För mer information om tjänsten kontakta:
Enhetschefen Martina Irving, 010-454 26 84

Fackliga representanter:
Malin Bood, SACO, 010-454 31 31
Helena Blomkvist, ST, 010-454 28 53

Välkommen med din ansökan! Ange gärna diarienummer PSL 2019-14 i din ansökan. Klicka HÄR för att se denna och andra lediga tjänster hos Pensionsmyndigheten.

Sista ansökningsdag

2019-02-26

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt