Skip to content

Inget att skyla sig med - 74-åring som låstes in naken hos polisen får skadestånd

Gunnar Lundmark / SvD / TT

Den 74-årige mannen låstes in i en cell på polis-stationen - helt utan kläder. Nu får han 10 000 kronor i skadestånd efter att justitekanslern har granskat ärendet. 

 

Det var Polismyndigheten som beslutade att omhändertaga och kroppsvisitera mannen som tidigare var delägare i en fastighet som hade sålts med tillträde för den nya ägaren i oktober 2015.

I samband med tillträdet bar mannen ut vissa föremål från fastigheten som han ansåg tillhörde honom och den nya ägaren ringde då polisen som kom till platsen.

Poliserna försökte avvisa mannen och kroppsvisiterade honom för att hitta den husnyckel som de ansåg skulle överlämnas till den nya ägaren.

Satte på handfängsel
När mannen gjorde motstånd belades han med handfängsel och omhändertogs sedan för störande av ordning - och fördes till polisstationen.

Ett befäl beslutade om fortsatt omhändertagande varpå mannen placerades i en cell.

"Förelåg suicidrisk"
Polisen bedömde utifrån mannens uppträdande att det förelåg en suicidrisk och tog därför ut de kläder som mannen själv hade tagit av sig - tillsammans med den madrass som också fanns i cellen.

Mannen vistades därefter naken i cellen under knappt fyra timmar innan han frigavs.

Åklagare inledde inte förundersökning
Åklagare vid särskilda åklagarkammaren beslutade att inte inleda förundersökning om tjänstefel. Det inleddes inte heller något disciplinärt ärende.

JO konstaterade dock att det har förekommit betydande fel och brister vid ingripandet - och kritiserade därför Polismyndigheten, bland annat för att kroppsvisitationen skett utan rättsligt stöd och för att omhändertagandet delvis hade vilat på felaktig grund.

Naken i tom cell
Myndigheten kritiserades också för att man inte höll förhör tidigare än efter cirka fyra timmars omhändertagande och för att mannen tvingades vara naken i en tom cell i nästan fyra timmar.

JK uttalar nu att Polismyndigheten får anses ha gjort sig skyldig till fel eller försummelse genom att inte erbjuda mannen något alternativ till de kläder han fick lämna ifrån sig.

Gottgöra
JK konstaterar att behandlingen av mannen i cellen medför att "viss ekonomisk kompensation" är påkallad, för att "gottgöra åsidosättandet av hans rätt till privatliv".

Vidare framhåller JK att mannen vid tillfället var 74 år gammal och att han under närmare fyra timmar vistades naken i cellen utan madrass och "utan någon som helst möjlighet att skyla sig".

JK finner därför att ersättningen för den ideella skada som mannen har lidit ska bestämmas till 10 000 kronor och uppdrar åt Polismyndigheten att betala ut detta.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här 

 

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt