Skip to content

Hemlig rapport avslöjar - finns stora säkerhetsrisker i Kriminalvårdens digitala kontrollsystem

I en hemligstämplad internrapport, som SVT tagit del av, framgår att det finns stora säkerhetsrisker avseende Kriminalvårdens larm, kamera-övervaknings- och nyckelsystem. 

 

Rapporten omgärdas av sekretess, och stora delar av den är maskerade, uppger SVT. Men internrevisorierna, som genomfört utredningen, skriver att de ”bedömer att den sammantagna risknivån på området är hög.”

Brister där kraven är som störst
Bland annat anses det vara en hög risknivå vad gäller styrning och uppföljning av informationssäkerhet och it-säkerhet på klass 1-anstalter och så kallade säkerhetshäkten, platser där säkerheten ska vara som högst. 

"Fungerar mycket väl"
Kriminalvården menar dock att säkerheten fungerar. 

– Systemet som helhet fungerar ändå mycket väl på våra klass 1-anstalter och säkerhetshäkten, säger Fredrik Wilhelmsson, enhetschef för verksamhetsskydd på Kriminalvården till SVT. 

Flera lager
Han säger att det finns "flera lager" av skydd, förutom nycklar, kameraövervakning och larm. 

– Det gör att det inte finns någon risk att hela systemet krackelerar bara för att it-säkerheten i just de digitala kontrollsystemen har brister, säger Fredrik Wilhelmsson.

Risker vid säkerhetsprövning
Enligt rapporten finns också risker på "medelnivå" när det gäller personalens säkerhetsprövning - vilket styr vilka anställda som har tillgång till vilken information i systemen.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt