Skip to content

Fängelsedömd pappa frias i hovrätten - tog i tingsrätten på sig skulden för sonens brott

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 57-årige mannen tog på sig skulden för sin sons knarktabletter och ett vapen, och dömdes till tre års fängelse. I hovrätten ändrade han sin historia helt och hållet -  och friades. Sonens dom hade då redan vunnit klaga kraft. 

 

En 57-årig man och hans 25-årige son åtalades tillsammans med en 26-årig man för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

32 000 tabletter
Det var två poliser som rutinpatrullerat på en parkeringsplats och upptäcktd den en "suspekt" bil, de kunde genom rutan se flera kartor med tabletter. En 57-årig man stod registrerad som ägare till bilen och kontaktades av polisen. Han sa att han inte hade några nycklar, och beslut om husrannsakan i bilen togs. Vid husrannsakan  hittades narkotika och ett vapen. 

Enligt åtalet fanns drygt 32 000 narkotikaklassade tabletter samt en halvautomatisk pistol och 18 skarpa patroner i bilen.

Tog på sig skulden
57-åringen hävdade under utredningen, och i rätten, att han hade bett sin son att köpa en bil åt honom för att 57-åringen skulle förvara en pistol hade köpt av en bekant, samt tabletter som 57-åringen hade åtagit sig att sälja för den bekantes räkning.

"Osannolikt"
Tingsrätten menade att det framstod som osannolikt att 57-åringen, som dessutom saknade körkort, skulle skaffa en bil endast i syfte att förvara ett vapen och tabletter.

Rätten att dock 57-åringen hade haft uppsåt till grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, och dömde honom till tre års fängelse.

Också sonen dömdes till tre års fängelse. 

Ville skydda sonen
57-åringen överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge och yrkade att åtalet skulle ogillas.

57-åringen hävdade att uppgifterna han lämnat vid tingsrätten var felaktiga och att de lämnades i syfte att skydda sonen. I själva verket var det sonen som hade tagit initiativ till bilköpet, och sedan polisen kontaktat 57-åringen hade han uppmanat sin son att hävda att allt i bilen tillhörde 57-åringen.

Märklig berättelse
Hovrätten konstaterar att 57-åringens berättelse vid tingsrätten framstår som märklig.

Det finns ingen teknisk bevisning som pekar på att han skulle vara delaktig i brotten, menar hovrätten. Även sonen vittnade i hovrätten till sin fars fördel. 

Inte ställt utom rimligt tvivel
Hovrätten anser därför att det finns andra godtagbara förklaringar till varför bilen kom att registreras på 57-åringen, och att det därmed inte är ställt utom rimligt tvivel att 57-åringen gjort sig skyldig till brott.

Frias helt
Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och ogillar åtalet mot 57-åringen.

Domen mot sonen överklagades inte, och hans straff på tre år stod därmed fast.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt