Skip to content

Facit från Polisens amnesti för explosiva varor - över 2 000 ärenden och 1,7 ton sprängmedel

Den 11 januari avslutades den närmare tre månader långa amnestin för att överlämna explosiva varor till polisen - utan att riskera att straffas. När polisen sammanfattar satsningen har man registrerat över 2 000 ärenden - och mer än två ton explosiva varor. 

 

Vid flera tillfällen har svensk polis haft så kallade vapenamnestier, då vem som helst kunnat lämna in vapen till polisen utan att lagföras för vapenbrott. 

I oktober förra året inleddes för första gången en amnesti för explosiva varor, exempelvis handgranater eller dynamitgubbar. 

Ring och berätta
Till skillnad från vid vapenamnestin uppmanas personer inte att komma till polisen med varorna - utan att istället ringa och berätta var dessa finns. 

- Vi vill ju inte att de ska knalla in på polishuset med en spränggubbe eller en handgranat, säger Bengt Grönlund, kommissarie på Nationella Operativa Avdelningen, Noa, och en av dem som jobbar med amnestin. 

Avslutades i januari
Amnestin avslutades den 11 januari och polisen håller nu för fullt på att sammanställa statistiken och gå igenom de "beslag" som gjorts. 

Många finns kvar
Enligt de preliminära siffrorna har polisen fått 2 148 "uppdrag", det vill säga när de fått samtal om att någon innehar en explosiv vara.

Många av dem har hämtats in, men många finns också kvar hos uppringaren. 

- Rutinen är att en patrull skickas ut för att göra en bedömning och i vissa fall kan de ta med sig varan, men i andra fall kontaktas Nationella bombskyddet som får åka ut - och det är ett tidskrävande arbete. 

Region Syd i topp
Enligt den preliminära statistiken inkom flest uppdrag/ärenden från region Syd, som hade 364 ärenden. Minst antal ärenden kom från region Stockholm, med 216. 

90 000 patroner
Polisen har också vägt "beslagen". Den allra största delen som tagits om hand är sprängmedel, där den sammanlagda vikten är 1,7 ton, följt av 213 kilo ammunition, vilket enligt polisen motsvarar cirka 90 000 patroner finkalibrig ammunition. 

- En väldigt liten del rent generellt, kom från kriminell miljö. Den största delen sprängmedel härrör frånexemeplvis skogs- eller jordbruk som har haft det till att till exempel dika ut eller spränga för vägar, säger Bengt Grönlund.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


 

 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt