Skip to content

Facebook-insamling för terrorism blir fråga för HD - ska pröva mannens uppsåt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 35-årige mannen samlade in pengar till en terrororganisation via Facebook. Han dömdes till fängelse i såväl tings- som hovrätten. Nu ska Högsta Domstolen pröva målet. 

 

En 35-årig man som uppmanat till finansiering av terroristbrott via Facebook dömdes till sex månaders fängelse i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Det var under perioden oktober 2014-mars 2015 som 35-åringen publicerade inlägg på Facebook där han uppmanade andra att lämna bidrag.

35-åringen har bland annat postat telefonnummer till två personer dit man skulle ringa för att få kontonummer för insättningarna.

Listade terrororganisationer
35-åringen uppgav i ett tillägg att de båda namngivna personerna är kända för sitt stöd till grupperingar som IS och Nusrafronten, som båda är listade som terroristorganisationer av FN och EU.

En av de namngivna personerna som 35-åringen ville att man skulle kontakta är också listad som så kallad terroristfinansiär av FN och EU.

Malmö tingsrätt konstaterade att uppmaningarna har publicerats öppet på Facebook och varit tillgängliga för vem som helst med tillgång till internet, även personer som inte har ett konto på Facebook.

"Någon annan som skrivit"
35-åringen har uppgett att han tagit över Facebook-kontot i fråga från en annan person samma år som de första inläggen gjordes. Han har dock förklarat sig ha en mycket negativ inställning till terroristorganisationer och säger sig ha utfört ideellt arbete för att på olika sätt motverka terrorverksamhet.

Enligt 35-åringen är det också någon annan som har skrivit de inlägg som åtalet omfattar.

Tingsrätten ansåg dock inte att invändningen var trovärdig och pekade bland flera besvärande omständigheter på att 35-åringen har haft ett av de angivna telefonnumren i sin egen telefon.

Första gången lagen tillämpas
Tingsrätten konstaterade att det är första gången som den berörda bestämmelsen i den så kallade rekryteringslagen tillämpas och det saknas därför påföljdspraxis.

Tingsrätten ansåg trots detta att den mycket starka fängelsepresumtion som finns för terrorism ska gälla även för 35-åringens brottslighet, även om det handlar om "ett mycket tidigt led i den kedja av skeenden som kan leda fram till terroristbrott".

35-åringen, som även fälldes för ringa vapenbrott, dömdes därför till fängelse i sex månader.

Hovrätten gick alltså på samma linje och fastställde underinstansens domslut.

Meddelar prövningstillstånd
Hovrätten gjorde i domen vissa principiella uttalanden om vad som ska anses som särskilt allvarlig brottslighet och berörde även den svenska terroristlagstiftningens förhållande till internationell humanitär rätt.

Högsta domstolen beslutar nu att meddela prövningstillstånd i målet, med utgångspunkt i underinstansens bedömning att mannen uppsåtligen har tillhandahållit de aktuella meddelandena på Facebook.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt