Skip to content

"Ett av en handfull länder som fortsätter" - regeringen förlänger de inre gränskontrollerna

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen beslutade idag om att förlänga de inre gränskontrollerna i ytterligare tre månader - fram till den 11 maj. Beslutet baseras på regeringens bedömning att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

 

- Sverige är ett av en handfull länder som fortsätter att ha inre gränskontroller med anledning av bristande gränskontroller vid Schengens yttre gränser, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kontrollerna kommer att finnas kvar till den 11 maj i år och beslutet har fattats i enlighet med EU:s gemensamma lagstiftning och baseras på regeringens bedömning att "det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige".

Säkerhetspolisen bedömer också att terrorhotnivån är fortsatt förhöjd. Det finns även brister i kontrollen av de yttre gränserna runt om i Schengen, vilket gör att Sverige måste ha kvar de inre gränskontrollerna.

Utöver Sverige har även Tyskland, Österrike, Norge och Danmark återinfört inre gränskontroller och länderna har meddelat att de kommer att fortsätta med kontrollerna så länge "ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten kvarstår".

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt