Skip to content

"En sjuk moster i bagaget som är svår att försvara" - skatteexperten om uppmärksammade lagförslaget

Trots att EU-direktivet om informationsplikt för skatterådgivare inte kräver att informationsplikten ska gälla inhemska transaktioner har regeringens utredare föreslagit en sådan lagstiftning. Något som enligt Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, är den största orsaken till den massiva kritik som riktats mot förslaget.

 

- Man har en sjuk moster i bagaget som är svår att försvara helt enkelt, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR i Veckans Juridik. 

Han tror att lagförslaget är så pass långtgående i förhållande till EU-direktivet att man från utredningens sida i efterhand har fått sårt att motivera betänkandet. 

- Enligt förslaget ska informationsplikten träffa både gränsöverskridande och inhemska transaktioner, men det finns inget i EU-direktivet som säger att det ska omfatta även svenska transaktioner. 

- Men det har man gjort i betänkandet i en väldigt vid omfattning, så att man går mycket längre än vad de internationella föreskrifterna föreskrider, säger Hans Peter Larsson.

Hans Peter Larsson tror att man från regeringens sida kan känna att betänkandets förslag är lite väl långtgående. 

- När man läser detta så känner man kanske att man har gått lite för långt. Det är vad jag menar med en sjuk moster, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på branschorganisationen FAR, i det senaste avsnittet av Veckans Juridik. 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt