Skip to content

Elitfotbollsspelare frias från åtal om misshandel - trots att han skallade sönder motståndares näsa

Spelarna på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Mats Åstrand/TT

Efter matchen rök de två elitfotbolsspelarna ihop. En av dem skallade den andra, så allvarligt att han bröt näsan. Nu friar dock tingsrätten spelaren från misshandel. 

 

Den elitfotbollsspelare i 25-årsåldern som åtalats för misshandel efter den allsvenska matchen mellan Hammarby IF och Dalkurd i augusti 2018 frias helt i Gävle tingsrätt.

Erkänt skallning
Spelaren, som tillhör Dalkurd, har erkänt att han efter matchen har skallat en motspelare i ansiktet – något som gav motspelaren en näsfraktur.

Hävdade nödvärn
Försvaret gjorde dock gällande att det har handlat om att försvara sig mot ett brottsligt angrepp som den nu åtalade mannen trodde var nära förestående.

Våldsutövningen ska därför omfattats av nödvärn, menade försvaret.

Åtalet ogillas
Tingsrätten går också på denna linje och ogillar alltså åtalet.

Det framgår av utredningen att det i anslutning till att matchen skulle blåsas av har uppstått en ”skärmytsling” mellan männen som ”urartade till att hånfulla och skymfande ord utväxlades”.

Stötte ihop vid bussarna
Spelarna har också båda två sagt att de ”skulle ses efteråt” och männen har utanför arenan också sprungit på varandra, i anslutning till respektive lags spelarbuss.

Tingsrätten anser inte att motspelaren har handlat på ett sätt som har gett rätt till nödvärnsvåld, men godtar den tilltalades invändning att han i situationen på parkeringen trodde att den andre spelaren var på väg att angripa honom.

Missbedömt situationen
Straffrättsligt ska situationen här bedömas som om ett angrepp också verkligen var på väg, även om den tilltalade utifrån utredningen verkar ha missbedömt situationen.

Åtalet ogillas därför, med hänvisning till så kallad putativt – eller inbillat – nödvärn.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt