Skip to content

”Brottstrenden verkar ha brutits” – antalet fullbordade telefonbedrägerier mot äldre halverade

Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet fullbordade telefonbedrägerier mot äldre (s.k. vishing, voice fishing) har halverats från augusti till januari, och brottsvinsterna har minskat med nästan 70 procent. Det visar en mätning från polisen.

 

–  Det är glädjande att brottstrenden verkar ha brutits. Ett intensivt brottsförebyggande arbete har pågått under hösten för att nå ut till allmänheten och framförallt till vår äldre befolkning. Vi kan se att förmågan att stå emot de bedrägliga samtalen har stärkts, men vi behöver fortsätta arbeta fokuserat på flera fronter för att undvika att fler utsätts för brott, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter. 

Drabbar främst äldre
Telefonbedrägerier, vishing (voice phising) innebär att en bedragare ringer upp en person och försöker förmå denne att lämna ifrån koder till bankdosan eller logga på sin bank in via mobilt bank-id. Syftet är att få tillgång till mottagarens konto.

Enligt polisen riktar bedragarna främst in sig på äldre personer, och cirka 70 procent av de som drabbas är 70 år och äldre.

Det högsta antalet fullbordade vishingbedrägerier noterades under augusti 2018 med 258 anmälda brott.

Brottsförebyggande arbete
I september beslutade polisen om en s.k. nationell särskild händelse för att kunna hantera den stora ökningen av vishingbedrägerier genom brottsförebyggande arbete.

Enligt polisen bestod det brottsförebyggande arbetet av dialoger med bland andra kommuner, organisationer och företag, i syfte att sprida informationen och möjliggöra åtgärder för att försvåra för gärningspersonerna.

Exempelvis förändrade bankerna sina tjänster och införde fördröjningar i sina system för att försvåra genomförandet av bedrägerierna.

Minskning av fullbordade brott och brottsvinster
Nu har polisens förebyggande arbete gett resultat.

Enligt polisens senaste mätning har de fullbordade brotten halverats – till endast 119 brott i januari månad.

Även brottsvinsterna för samma tid har minskat med närmare 70 procent, från 38 miljoner kronor till 10 miljoner kronor. 

Förändrade tillvägagångssätt
Att bedrägerierna minskar betyder dock inte att faran är över. Enligt polisen byter ofta gärningspersonerna tillvägagångssätt.

Exempelvis kan en bedragare ringa och utge sig från att vara från banken och hota att spärra den uppringes konto om den inte följer bedragarens instruktioner.

Polisen kommer därför ha fortsatt fokus på vishingbedrägerier även framöver. 

– Vi märker att bedragarna snabbt ändrar tillvägagångssätt och kan ibland även ta till verbala hot. Blir man uppringd är det viktigt att inte dela med sig av sina koder från bankdosan eller logga in på sitt mobila bank-id. En bankperson skulle aldrig be om dessa uppgifter, säger Lotta Mauritzson.

– Även om vi har kommit en bra bit på väg kommer polisen ha fortsatt fokus på denna bedrägeriform. Det här handlar inte bara om personerna som utför bedrägerierna. De brottsvinster som kommer från brotten kan även kopplas till grova vapen- och narkotikabrott där vi har haft en kraftig ökning den senaste tiden, säger Lotta Mauritzson.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt